Latvija dod patvērumu Krievijas pilsonim, kurš izmucis no cietuma

© f64

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) piešķīrusi patvērumu, ceļošanas un personu apliecinošus dokumentus, kā arī uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā Oļegam Koliadam – Krievijas un Ukrainas dubultpilsonim, kuram par kukuli izdevies izmukt no Pleskavas apgabala Krjuku cietuma.

2012. gada 12. novembrī PMLP Patvēruma lietu nodaļas vadītāja Līga Vijupe parakstījusi lēmumu, ar kuru Krievijas un Ukrainas dubultpilsonim, Jūrmalā, Bulduru prospektā dzīvojošam Oļegam Koliadam (šādi Latvijā oficiāli tiek transkribēts viņa uzvārds Koļjada) tiek piešķirts «bēgļa statuss Latvijas Republikā», «izsniegts patvēruma meklētāja ceļošanas dokuments», «izsniegta uzturēšanās atļauja».

Lēmumā cita starpā minētas atsauces uz Patvēruma likuma 20. pantu, kur teikts, ka «uz bēgļa statusu var pretendēt trešās valsts valstspiederīgais, kurš, pamatoti baidoties no vajāšanas sakarā ar viņa rasi, reliģiju, tautību, piederību pie noteiktas sociālās grupas vai viņa politiskajiem uzskatiem, atrodas ārpus valsts, kuras valstspiederīgais viņš ir, un nespēj vai šādu baiļu dēļ nevēlas pieņemt savas valstspiederības valsts aizsardzību, vai bezvalstnieks, kurš, būdams ārpus savas agrākās pastāvīgās dzīvesvietas valsts, tādu pašu iemeslu dēļ nespēj vai nevēlas tajā atgriezties».

Lēmumā norādīts, ka O. Koliada 2012. gada oktobrī vērsies pie Latvijas Robežsardzes dienesta ar lūgumu piešķirt viņam patvērumu, jo viņš Krievijā tiekot nepatiesi krimināli apsūdzēts un tiesāts.

Tiesu darbi

Publiski pieejamos informācijas avotos Neatkarīgā atrada ziņas par to, ka līdz 2006. gada jūnijam O. Koliada ieņēmis Jukos meitaskompānijai 100% piederošās Krievijas bankas Trast valdes priekšsēdētāja amatu. Iepriekš šī banka saukusies Menatep Sankt-Peterburg.

2010. gadā ar Maskavas pilsētas Meščanskas rajona tiesas spriedumu O. Koliada tika notiesāts ar brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem un 1 miljonu Krievijas rubļu naudassodu par to, ka 2006. gadā, izmantojot dienesta stāvokli Trast bankā, viņš organizējis sveša īpašuma izšķērdēšanu 200 miljonu ASV dolāru apjomā. Šo naudu O. Koliada vēlējies organizētā grupā legalizēt, izmantojot iepriekš izstrādātu vekseļu un citu finanšu darījumu shēmu. O. Koliadu ieslodzīja Pleskavas apgabala Ostrovas rajona Krjuku cietumā.

2011. gada 28. janvārī Pleskavas apgabala Ostrovas rajona tiesa nolēma viņu pirms termiņa atbrīvot no ieslodzījuma, un 8. februārī viņš tika izlaists no cietuma. Straujā O. Koliadas atbrīvošana no ieslodzījuma pamanīta. Veicot izmeklēšanu un vairākas operatīvās darbības, atklājies, ka ar ieslodzītā pirmstermiņa atbrīvošanu nodarbojies Krjuku cietuma administrācijas pārstāvis Vladimirs Seredovs. Viņam ar pazīstama advokāta starpniecību piedāvāts kukulis 20 000 ASV dolāru, lai tiktu sagatavoti dokumenti O. Koliadas pirmstermiņa atbrīvošanai no ieslodzījuma. Puse no kukuļa summas nodota pēc dokumentu sagatavošanas un iesniegšanas tiesā, bet otra puse – pēc pozitīvā tiesas lēmuma par O. Koliadas atbrīvošanu no ieslodzījuma.

Tā paša gada beigās šī kukuļošanas lieta tika pierādīta Pleskavas apgabala tiesā un Krjuku cietuma administrācijas pārstāvis V. Seredovs tika notiesāts ar četru gadu ieslodzījumu stingrā režīma kolonijā un 500 000 Krievijas rubļu naudassodu, bet minētais advokāts – ar sešu gadu ieslodzījumu stingrā režīma kolonijā un arī 500 000 Krievijas rubļu naudas sodu. Advokātam pirms ieslodzīšanas bija izdevies aizmukt no Krievijas teritorijas.

Kurš kuram nozaga?

PMLP amatpersonas atsakās komentēt, uz kādiem argumentiem balstīts lēmums par bēgļa statusa piešķiršanu O. Koliadam. Uz Neatkarīgās jautājumu par O. Koliadas lietu PMLP Patvēruma nodaļas vadītāja ar preses sekretāres Undīnes Priekules starpniecību atbildēja, ka "individuālu, t.sk. patvēruma lietu apstākļi netiek atklāti un diskutēti ar trešajām personām, lēmuma pieņemšanas gaitā tika izvērtēti visa atbildīgo institūciju rīcībā esošā informācija."

Publiski pieejamos avotos atrodama bagātīga informācija gan par O.Koliada strīdu ar bankas Trast īpašniekiem, kas paralēli kriminālprocesam tiek skatīta arī Londonas Augstajā tiesā (piemēram, publikācija Vedomosti ar visai spilgtu nosaukumu – Trast bankas īpašnieks „Iļja Jurovs un Oļegs Koļjada viens otru uzskata par zagļiem”), gan par viņa veiksmīgo izkļūšanu no Krjuku cietuma.

Var izteikt pieņēmumu, ka, informējot Latvijas varas iestādes par viņa vajāšanu Krievijā, O. Koliada licis saprast, ka tiek vajāts tādēļ, ka darbojies biznesā tolaik vēl ieslodzītā Mihaila Hodorkovska komandā. Turpretī publiski pieejamā informācija liecina, ka Krievijas varas iestādes viņu apsūdzējušas par naudas zādzību no bankas, kuras patiesā labuma guvējs ir tieši M.Hodorkovskis. Turklāt M. Hodorkovskis šobrīd jau ir brīvībā un droši vien domā par savu aktīvu atjaunošanu.

Interesanta kompānija

Spriežot pēc Firmas.lv datiem, Latvijā O.Koliadas sievai, Krievijas pilsonei Tatjanai Kolyadai (arī šāda transkripcija) daļēji pieder SIA Pakko Invest, kuras pamatkapitāls ir 500 000 latu. Šajā sabiedrībā O.Koliada ieņem valdes locekļa amatu. O.Koliada ieņem padomes priekšsēdētāja vietnieka amatu arī akciju sabiedrībā Icoo. Tur padomes locekļi ir arī pazīstamā aktrise Anna Putniņa, jurdiskā biroja Inlat un daudzu citu uzņēmumu līdzīpašnieki Rihards Linde un Romans Kozlovs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.