Sēnes rudenīgai maltītei un ziemas krājumiem - šis dabas produkts sniedz neizmeļami daudz un dažādas iespējas gastronomiskiem eksperimentiem.
Sēnes marinādē
NEPIECIEŠAMS:
dažādas sēnes
marinādei: 1 l ūdens
4 tējkarotes sāls
2 tējkarotes cukura
3 lauru lapas
6 melnie pipari
kāda krustnagliņa
2 tējkarotes etiķa esences
PAGATAVOŠANA: sēnes mazā ūdens daudzumā pavāra apmēram 10 minūtes, tad šķidrumu nokāš un sēnes noskalo.
Uzvāra marinādi. Tajā ieber sēnes un visu vāra gandrīz pusstundu.
Sēnes ar putu karoti izņem un pilda izkarsētās burkās, pārlej ar marinādi.
Pasterizē un aizvalcē vāciņus.
No receptē minētā sēņu daudzuma iznāk apmēram 4 puslitra burciņas marinētu sēņu.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
NEPIECIEŠAMS:
kāposta galviņa
1 kg sēņu
2 vārītas olas
taukvielas apcepšanai
sīpoli
sasmalcināti zaļumi
sāls
PAGATAVOŠANA: kāpostgalvu sālsūdenī izvāra pusmīkstu. Atdzesē un atdala lapas. Rūpīgi notīra un sīki sagriež sēnes, tad tās kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem apcep sviestā. Sēņu masai pievieno sakapātas olas, zaļumus un sāli. Labi samaisa.
Pildījumu liek kāpostu lapās, satin tīteņus un apcep no abām pusēm līdz zeltainam brūnumam.
Bērzlapju karbonāde
NEPIECIEŠAMS:
lielas bērzlapes
olas
milti
piens
sāls, pipari, dilles
skābs krējums
sviests vai eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: bērzlapju karbonādes gatavo tāpat kā parastās karbonādes. Sēnes rūpīgi notīra, liek uz šķīvja, nedaudz uzkaisa sāli un melnos piparus.
No olām, piena un miltiem pagatavo pašķidras konsistences mīklu, kurā iemaisa kapātas dilles. Bērzlapes apviļā miltos, tad iemērc mīklā, liek uz sakarsētas pannas un sviestā vai eļļā apcep no abām pusēm. Ja mīkla no sēņu iekšpuses notek, nekas – ar karotīti to nedaudz var uzliet cepšanas gaitā. Gatavas bērzlapju karbonādes liek uz šķīvja, pārlej ar krējumu, uzkaisa zaļumus un ēd ar kartupeļiem.
Sēņu plovs
NEPIECIEŠAMS:
rīsi
svaigi kāposti
sēnes
sīpoli
zaļumi
taukvielas cepšanai
sāls, pipari, paprika vai citas garšvielas pēc izvēles
PAGATAVOŠANA: