DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© f64

Šīsdienas nozīmīgāko norišu apskats.

SOLA MAKSĀT: Kompensācijas par zaudējumiem piensaimniekiem saistībā ar Krievijas embargo būs pieejamas jau līdz gada beigām, tomēr to apmērs pagaidām nav zināms un būs atkarīgs no Zemkopības ministrijas laikus veiktām aplēsēm, šodien žurnālistiem atzina Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs.

BŪS LĒTĀK: Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm. Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi paredz papildināt Elektroenerģijas tirgus likumu ar terminu "aizsargātais lietotājs", kas ir mājsaimniecības lietotājs, kam pašvaldība, ievērojot sociālās palīdzības normatīvo regulējumu, ir piešķīrusi trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusu, kā arī daudzbērnu ģimenes.

DRAUD: Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka vienā no viņa sarunām ar Vladimiru Putinu Krievijas līderis esot piedraudējis "vajadzības gadījumā divu dienu laikā ieņemt Rīgu, Viļņu, Tallinu, Varšavu un Bukaresti". Atsaucoties uz laikrakstu "Süddeutsche Zeitung", vācu sabiedriskā raidorganizācija "Deutsche Welle" vēsta, ka par šiem Putina izteikumiem Porošenko 12.septembrī pastāstījis Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu.

PALĪDZĒS: Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu grozījumus, lai uzņēmējiem, kuriem radušies nodokļu kavējumi saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem preču importam, Valsts ieņēmumu dienests (VID) varētu atlikt vai sadalīt termiņos nodokļu maksājumus. Turpmāk varēs sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz pieciem gadiem nokavēto nodokļu samaksu, ja nokavējums radies saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem Eiropas Savienības produkcijas importam, aģentūru LETA iepriekš informēja parlamenta Preses dienestā.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.