Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Eksponē vairākus desmitus filatēlijas kolekciju no Baltijas jūras reģiona valstīm

© F64

Latvijas Mākslas akadēmijas telpās, Kalpaka bulvārī 13, Rīgā 80 stendos eksponēti vairāki desmiti filatēlijas kolekciju no Baltijas jūras reģiona valstīm.

Starptautisko filatēlijas izstādi Baltica 2014 šodien atklāj Latvijas Pasts un Latvijas Filatēlistu savienība (LFS). Izstāde ir veltīta vairākiem tūkstošiem Baltijas jūras reģiona valstīs izdoto filatēlijas eksponātu no vairākiem desmitiem kolekciju. Ar lielāko eksponātu skaitu izstādē ir pārstāvēts Latvijas Pasts, un vērtīgākie eksponāti tajā ir uzņēmuma īpašumā esošie 20.gs. sākuma Somijas, Zviedrijas un Igaunijas pastmarku izdevumi. Izstāde būs aplūkojama divas dienas, līdz 13.septembrim.

Starptautiska filatēlijas izstāde Latvijā notiek pēc ilgāka laika – pirmoreiz kopš 2001.gada, un tajā 80 stendos eksponēti filatēlijas izdevumi pamatā no dažādu Baltijas jūras reģiona valstu privātkolekcionāru krājumiem, kā arī no Latvijas Pasta īpašumā esošās 1,5 miljonu eiro vērtās kolekcijas.

Tieši Latvijas Pasts izstādē ir pārstāvēts ar visplašāko kolekciju: krāšņajiem 20.gadsimta 90.gados izdotajiem latviešu tautastērpu pastmarku izdevumiem, kā arī daļu no 20.gadsimta sākuma dažādu valstu pastmarku kolekcijas – izstādē, ņemot vērā tās tematiku, var aplūkot Somijā, Zviedrijā un Igaunijā pirms Otrā pasaules kara izdotās pastmarkas. Latvijas Pasta eksponētās pagājušā gadsimta pirmās puses pastmarkas ir unikālas ar to, ka pasaulē reti sastopamas tik pilnīgā kolekcijā.

Filatēlijas izstādes atklāšanas pasākumā tiek prezentēts arī jaunākais Latvijas Pasta izdevums – jau devītā pastmarka sērijā Latvijas bākas. Uz tās attēlotas Ainažu bākas: gan t.s. vecā 1908.gadā celtā Ainažu bāka, kas 1986.gadā nogrimusi jūrā, bet vēlāk no tās izcelta, atjaunota un uzstādīta Ainažos jau kā vēstures piemineklis; gan arī 1930.gadā būvētā bāka, kas joprojām atrodas jūras krastā. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana risinās izstādes telpās 12.septembrī no plkst.10 līdz 18.

Jaunās pastmarkas māksliniece ir Arta Ozola-Jaunarāja, un tās tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru. Pastmarkas nominālvērtība ir 0,71 €, kas atbilst vienkāršas pastkartes nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti.

Filatēlijas izstādes darba laiks 12.septembrī ir no plkst.10 līdz 18, bet 13.septembrī – no plkst. 10 līdz 16.