VUGD mēģinās slēgt Ķekavas noliktavas

© 24pm.lv

Ķekavas novada Lielvāržos atrodas lielākais industriālais A klases loģistikas parks Latvijā Dominante Park. Preces šeit krauj un pako dažādas veikalu ķēdes, dažādi uzņēmumi, strādā ap 700 cilvēku. Šodien uz Ķekavu dosies ugunsdzēsēji kopā ar darba aizsardzības inspektoriem un policistiem, lai panāktu darbinieku iznākšanu un noliktavu slēgšanu. Attiecīgs lēmums jau ir pieņemts, to parakstījis VUGD Ugunsdrošības uzraudzīšanas organizēšanas nodaļas priekšnieks Laimonis Drozdovs.

Divām noliktavu ēkām it kā neesot kārtībā zibensaizsardzības sistēma, ko ēku uzturētāji apstrīd.

Savdabīgi, ka tieši vakar medijiem tika piesūtīta anonīma vēstule, kurā ārkārtīgi emocionālā valodā aprakstītas šausmas, ar kādām nākas saskarties noliktavās strādājošajiem, nemitīgi domājot par objekta kritisko tehnisko stāvokli: «Mēs nevaram klusēt, ja nezinām, kas var uzkrist uz mūsu galvām un kādas bīstamas preces var degt un sprāgt. Negribam dzīvi sadegt betona zārkā. Ceram, ka Latvijas 11. septembra traģēdija tiks novērsta!»

Uz vietas gan nekādas šausmas nespeciālistam ar neapbruņotu aci nav saskatāmas. Noliktavas kā jau noliktavas – ir redzētas daudz neglītākas komercbūves. Turklāt šīs izskatās ļoti labā stāvoklī. Uzpīpēt iznākusi etiķešu līmētāja Neatkarīgajai teic, ka tās visas šausmas ir sadomātas: «Zināt, kas parasti raksta anonīmas vēstules? Tie, kurus atlaiž no darba.» Perimetru apstaigājošam apsargam ir nedaudz atšķirīga versija, proti, notiek negodīga konkurences cīņa. Kāds kādam mēģina ar valsts institūciju rokām traucēt strādāt. Tā mudinot domāt fakts, ka vēstulē pieminētas tikai divas kompānijas, kas te nomā telpas, – Rimi un Itella, kaut gan ir arī daudzas citas.

Noliktavu kompleksam laikam neko spoži neiet, jo tā pārvaldniece ir maksātnespējas procesa administratore Liene Ābola. Ja līdz šodienai viņai nebūs izdevies pierādīt zibensnovedēju efektivitāti, gaidāmas jaunas nepatikšanas. VUGD pieļauj pat kriminālprocesa sākšanu.

Neplānotu pārbaudi kompleksā ugunsdzēsēji veica 6. jūnijā un konstatēja, ka noliktavām nav pienācīgas ārējās ugunsdzēsības ūdensapgādes. Pārkāpuma novēršanai tika dots gana draudzīgs termiņš – 2015. gada 5. janvāris. Var pagūt izrakt ne vienu vien dīķi.

Taču pēc pārbaudes inspektors arī pieprasīja iesniegt ugunsdrošību raksturojošo dokumentāciju, ko sagatavoja SIA FN-Serviss. Uz šo papīru pamata tad arī L. Drozdovs 3. septembrī pieņēma lēmumu par noliktavu darbības apturēšanu ar 11. septembri. VUGD sava darbinieka rīcību skaidro šādi: «Veicot iesniegto dokumentu izvērtējumu, tika konstatēts, ka zemējuma un zibensaizsardzības ierīces noliktavas ēkā netiek uzturētas lietošanas kārtībā, kas rada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus, kā rezultātā tiek apdraudēta noliktavu ēkās atrodošos cilvēku dzīvība un veselība un ugunsgrēka gadījumā var tikt radīti lieli materiālie zaudējumi un nodarīts ievērojams kaitējums apkārtējai videi.»

Noliktavu darbinieki, ar ko Neatkarīgā aprunājās, gan stāsta, ka pēc Maxima traģēdijas drošības jautājumiem Ķekavas noliktavās tiek pievērsta ļoti liela uzmanība. Regulāri notiekot mācību trauksmes un ugunsdrošības pārbaudes. 8. septembrī pārbaudīts arī zemējums un kabeļu izolācijas stāvoklis. Pagājušajā nedēļā gan bijis viens īsts incidents. Rimi serveru telpā aizsvilusies nepārtrauktās barošanas iekārta (UPS), taču tas arī esot vienīgais ar uguni saistītais notikums pēdējā piecgadē.

Ja noliktavu darbība šodien patiešām tiks apturēta, nav skaidrs, kad un ar kādiem noteikumiem tā varēs atsākt darbu. VUGD lēmumā minēts vien tas, ka «nepieciešama padziļināta zibensaizsardzības sistēmas izpēte».