Lembergs pārmet valdībai pašvaldību hartas neievērošanu

© f64

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") ir pārliecināts, ka valdība attieksmē pret pašvaldībām neievēro Eiropas vietējo pašvaldību hartu.

Lembergs šodien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē norādīja uz vairākiem pantiem, kurus, viņaprāt, valdība neievēro. Lielākoties tas ir saistīts ar finanšu jautājumiem.

Pēc politiķa domām, pašvaldības nevar būt atbildīgas, ka nav zināma ienākumu bāze ilgtermiņā, turklāt nav skaidrs, ka tā nemainīsies atkarībā no tā, kas ir Ministru prezidents un kāda partija ir pie varas. "Kopš 2011.gada harta tiek pārkāpta, un arī patlaban tā netiek ievērota," sacīja Lembergs.

Netiekot ievērots arī pants par pašvaldību tiesībām uz pietiekamiem pašu finanšu resursiem. Hartā teikts, ka pašvaldībām ir stabili pašu ienākumi un ir arī pārdalāmie resursi. Tomēr, pēc Lemberga domām, patlaban nav ne diskusijas par pašu ienākumiem, jo tādu nemaz nav, ne arī par pārdalāmajiem resursiem.

"Kopš 2011.gada tiek realizēta klaji naidīga politika pret pašvaldībām," pauda Lembergs. Viņš uzskata, ka naidīgu attieksmi pauž tieši finanšu ministrs Andris Vilks (V). Turklāt neesot korekti klāstīt, ka valstij patlaban nav viegla ekonomiskā situācija, savukārt pašvaldībām klājas krietni labāk. Politiķis uzsvēra, ka situācija esot pretēja.

Lembergs uzsvēra, ka Latvijai šī harta tomēr ir jāievēro.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais