Dombrovskis izsaka piezīmi sava biroja vadītājai, bet neatlaiž

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) izteicis piezīmi sava biroja vadītājai Olitai Augustovskai sakarā ar viņas saraksti ar Rīgas izpilddirektoru par protestētāju telšu apmetnes izdzenāšanu iepretim Ministru Kabineta ēkai. Nekāda tālāka premjera rīcība nesekos, uz jautājumu, vai O. Augustovskai nebūs jāpamet amats, Neatkarīgajai norādīja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Formālais pamats piezīmes izteikšanai ir tas, ka O. Augustovska pārkāpusi premjera doto mandātu – ar Rīgas izpilddirektoru Juri Radzeviču (LPP/LC) runāt par „sociālo dienestu iesaisti telšu pilsētiņas iemītnieku situācijas risināšanā”. Kā izriet no publiskajā telpā nopludinātās sarakstes, premjera biroja vadītāja tā vietā gan telefonsarunā, gan sūtot īsziņas J. Radzevičam jautājusi, cikos pašvaldības policija plāno rīkoties un solījusi nodrošināt Valsts policijas līdzdalību. Vēl citā īsziņā, kuras šonedēļ demonstrēja TV3 ziņas, rakstīts „ne vārda par to, ko runājām mutiski”.

V. Dombrovska un viņa pārstāvju oficiālā pozīcija par šo incidentu ir, ka premjers arī mutiskā sarunā nav devis O. Augustovskai uzdevumu aizvākt zem valdības logiem teltīs iekārtojušos piketētājus un, ja kas tāds noticis, tā bijusi viņas pašas iniciatīva. Jāatgādina, ka V. Dombrovskis, sekojot prezidenta un veselības ministres piemēram, pirms nedēļas apmeklēja telšu nometni, kurā tobrīd bija tikai viens piketētājs.

Pēc tam, kad tika publiskota abu amatpersonu sarakste, premjers izdevis rezolūciju, kurā O. Augustovskai prasījis paskaidrojumus, vai sarunās ar izpilddirektoru J. Radzeviču viņa ievērojusi V. Dombrovska doto mandātu, informēja L. Krapāne. Premjera biroja vadītājas rakstveidā sniegtajam paskaidrojumam piešķirts ierobežotas pieejamības informācijas statuss. Kādēļ O. Augustovskas paskaidrojumi noslepenoti, premjera preses sekretāre nevarēja paskaidrot, bet pieļāva, ka paskaidrojums satur personisku informāciju.

V. Dombrovskis piezīmi izteicis pamatojoties uz Darba likuma 90.panta 1. daļu, kas noteic, ka „par noteiktās darba kārtības vai darba līguma pārkāpšanu darba devējs darbiniekam var izteikt rakstveida piezīmi vai rājienu, minot tos apstākļus, kas norāda uz pārkāpuma izdarīšanu”. Kā apstāklis, kas norāda uz pārkāpuma izdarīšanu, šajā gadījumā minēta premjera dotā mandāta pārkāpšana.

Svarīgākais