Latgalē sabiedriskais transports nākamgad kursēs retāk

Sakarā ar dotācijas samazināšanu 2010.gadā Latgalē varētu samazināties sabiedriskā transporta reģionālo vietējās nozīmes maršrutu skaits, informēja Latgales plānošanas reģiona Rīgas biroja vadītājs Jānis Daugavietis.

Saskaņā ar likumu par valsts budžetu 2010.gadam dotācija zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos ir samazināta par 28% un veido 12,08 miljonus latu.

Tas, cik liels būs maršrutu skaita samazinājums un kādas izmaiņas tiks ieviestas maršrutu tīklā, būs atkarīgs gan no pārvadātājiem, kam būs jāizvērtē, cik lietderīgi tiek tērēti uzņēmuma rīcībā esošie līdzekļi, gan no vietējo pašvaldību nostājas, lemjot par tā vai cita maršruta saglabāšanu. Tas, ka pilnībā saglabāt pašreizējo pārvadājumu kārtību neizdosies, ir vairāk nekā skaidrs, jo miljonos lēšamais dotāciju apjoma samazinājums likšot sevi manīt, sacīja Daugavietis.

Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban no pašvaldībām tiek gaidīti priekšlikumi par iespējām optimizēt pasažieru pārvadājumus ar sabiedrisko transportu vietējos maršrutos.

Jau informēts, ka plānošanas reģioni no 2010.gada sāks sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanu reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos.

Līdz šim šīs funkcijas veica rajonu padomes, kas pēc administratīvi teritoriālās reformas noslēgšanās ir reorganizētas un šā gada beigās beigs pastāvēt. Plānošanas reģioni no 2010.gada pašvaldību interesēs organizēs sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos, kas nodrošina pārvietošanos viena novada administratīvajā teritorijā, no šī novada uz tuvākajām apkārtējām teritorijām vai uz citu novadu plānošanas reģiona robežās.

Sabiedriskā transporta organizēšanai plānošanas reģioniem 2010.gada budžetā paredzēti 200 000 latu jeb 40 000 latu katram plānošanas reģionam.

Papildus tam ir iespēja piesaistīt Eiropas Sociālā fonda līdzekļus plānošanas reģionu kapacitātes stiprināšanai un papildus speciālistu darba nodrošināšanai.

Saskaņā ar likumu par valsts budžetu 2010.gadam dotācija zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos ir samazināta par 28% un veido 12,08 miljonus latu.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir aicinājusi plānošanas reģionus organizēt sabiedriskā transporta maršrutus tā, lai iekļautos pieejamā finansējuma apjomā. Vienlaikus pašvaldības pēc savas iniciatīvas par saviem līdzekļiem nepieciešamības gadījumā var veidot papildus maršrutus.

Šā gada 8.decembrī valdība no budžeta programmas līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra dotāciju 1 miljona latu apmērā zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos, kas radušies 2009.gadā. Šī dotācija 23.decembrī ir pārskaitīta rajonu pašvaldībām, un RAPLM aicina tās nodrošināt līdzekļu pārskaitīšanu pārvadātājiem.

Svarīgākais