Trūcīgajiem būs arī zobu pasta

© F64

Latvijas trūcīgajiem apsola ne tikai pārtikas, bet arī higiēnas pakas, taču jāgaida līdz nākamajam gadam

Trūcīgo personu atbalstam veido jaunu Eiropas atbalsta fondu, kas aizstās līdz šim darbojošos pārtikas paku izdales programmu. Latvijas trūcīgajiem apsolītas ne tikai pārtikas, bet arī higiēnas pakas, taču jāgaida līdz nākamajam gadam, jo pagaidām vēl tiek risināti ar fonda darbību saistītie birokrātiskie jautājumi.

«Viena programma – vai tā ir pārtikas paku izdale vai higiēnas preču izsniegšana – Latvijas sociālās problēmas neatrisina, taču ar šīs programmas palīdzību mēs varam uzrunāt cilvēkus, kuri ir krīzes situācijā un kuri nāk pēc pārtikas,» Neatkarīgajai saka Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops. Labklājības ministrijā (LM) atbild, ka tieši jaunā programma būs ne tikai pārtikas izdale, bet arī pakalpojumi trūcīgajiem iedzīvotājiem.

Līdz šim vistrūcīgākie iedzīvotāji Latvijā varēja saņemt pārtikas pakas, kuru saturs ik pa laikam mainījās, bet vēl pērn bija šāds: pilnpiena pulveris, makaroni, griķi, tvaicēti rīsi, manna, kviešu milti, sautēta cūkgaļa. Pēc Zemkopības ministrijas, kas programmu vadīja līdz šim, datiem, pērn kopumā izdalītas 1,3 miljoni pārtikas paku un tās saņēmuši 157 746 iedzīvotāji. Tagad atbildība par programmas darbu uzticēta LM, kas sagatavojusi pamata dokumentus Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām pārvaldībai, taču vēl jāsagatavo noteikumi – kurām personu grupām būs tiesības šīs pakas saņemt, kāds būs pakas saturs. Pašlaik plānots, ka iedzīvotāji bez maksas varēs saņemt pārtiku un pamata patēriņa preces personīgai lietošanai. LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme par pārtikas pakām saka: no nākamā gada vairs nebūs jāizmanto tikai valsts uzkrājumā esoši intervences produkti – varēs izvēlēties arī pārtiku ārpus šo produktu klāsta. Izvēloties pārtikas produktus, jāievēro, lai tie būtu vienkārši pagatavojami, sasniegtu noteiktu uzturvērtības līmeni un ar ilgāku derīguma termiņu. Tas no pārtikas pakām izslēdz gaļu, svaigus piena produktus, dārzeņus, augļus. Visticamāk, pārtikas pakas varētu būt līdzīgas līdz šim dalītajām, lai gan iedzīvotāji nereti tās kritizējuši, lūdzot, piemēram, papildināt ar cukuru vai eļļu.

Materiālās palīdzības pakās plānots iekļaut higiēnas un saimniecības preces, piemēram, ziepes, šampūnu, zobu pastu, zobu birsti, veļas un trauku mazgāšanas līdzekļus. Paredzēts nodrošināt ģimenes ar bērniem skolas vecumā ar individuāliem mācību piederumiem katram bērnam, piemēram, kancelejas piederumiem, skolas somu. 2014. gada jūlijā Latvijā trūcīgas personas statuss bija spēkā 64 508 iedzīvotājiem, un, pēc LM aplēsēm, pārtikas palīdzību varēs saņemt ap 100 000 trūcīgo cilvēku gadā, bet mērķētu materiālo palīdzību ģimenēm ar bērniem – 49 000.

«Viena programma – vienalga, ko mēs ieliekam pakās – neatrisina trūcīgo cilvēku problēmas Latvijā,» uzskata U. Līkops no Sarkanā Krusta, kuram līdz šim bijis plašākais pārtikas paku izdales tīkls. Arī problēmas ar pārtikas nodrošinājumu programma risināja tikai daļēji – tā bija kā papildinājums trūcīgajai ikdienas iztikšanai. «Šāda programma jākombinē ar citiem palīdzības veidiem, un atbildības nodošana Labklājības ministrijai jau ir pareizs solis,» saka U. Līkops. Arī higiēnas preču iekļaušanu pakas sastāvā viņš vērtē pozitīvi, taču piebilst, ka vienmēr sabiedrībā būs diskusijas – vai tiešām vajag cilvēkiem dot zobu pastu un pulveri, varbūt labāk konservus. «Jā, ir vajadzīga palīdzība, jo, ja cilvēkam iedos zobu pastu vai ziepes, viņš naudu, kas ietaupīsies uz šī rēķina, izlietos jaunu zeķu iegādei,» spriež U. Līkops, «taču vienmēr jāatceras, ka cilvēki ir dažādi un, protams, būs un ir tādi, kas izlietos naudu alus pudelei, jo būs jau paēduši zupas virtuvē vai no pārtikas pakas. Tāpat nevar par visu palīdzības programmu spriest pēc tā, ka kāds no tūkstošiem paku saņēmēju paku iemainījis pret alkoholu, izmetis vai atvedis vistām... Ja vista izdēj olu, vai par to var nosodīt? Pārtikas pakas ir nepieciešamas, nezinu nevienu, kurš teiktu, ka pakas nevajag dalīt, taču vēl vairāk jāpanāk, ka cilvēki, kuri ņem pārtikas pakas, līdzdarbojas un ir gatavi mainīt situāciju.» LM sola, ka paralēli materiālajai palīdzībai cilvēki saņems arī pakalpojumus.

Svarīgākais