Vairāki simti cilvēku šovakar piketēja pret Krievijas iebrukumu Ukrainā

© f64

Pikets pret Krievijas iebrukumu Ukrainā šovakar pulcēja vairākus simtus cilvēku.

 

Jau desmit minūtes pirms oficiālā sākuma iepretim Krievijas vēstniecībai sapulcējās ap 50 cilvēku, bet 15 minūšu laikā laukumu pie Kongresu nama iepretī Krievijas vēstniecībai blīvi piepildīja piketētāji. Liela daļa protestētāju bija ģērbušies Ukrainas karoga krāsās, tostarp arī bērni. Pasākumu apmeklēja arī politiķi, tostarp Sarmīte Ēlerte (V) un atstādinātais vides un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

Piketētājiem piesprausti pie krūtīm un rokās bija Ukrainas un Latvijas karogi. Viņi turēja rokās plakātus krievu, ukraiņu un angļu valodā, kas vēstīja "Putins ir melis un cinisks slepkava!", "NĒ Krievijas darbībai Ukrainā un pasaulē!", "Savu "Jaunkrieviju" celiet Krievijā, nevis uz ukraiņu asinīm!", "Krievija, tavs "humānais konvojs" nes nāvi Ukrainai!" u.c.

Tāpat cilvēkiem rokās bija plakāti ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina portretu un uzrakstu "Melis!".

Pasākuma laikā Ukraiņu kongresa pārstāve Tatjana Lazda sacīja, ka piketā sapulcējušies cilvēki, kuriem rūp Ukrainas liktenis. Viņa arī stāstīja, ka Krievija veikusi militāru invāziju suverēnā valstī un šī agresija turpinās jau mēnešiem ilgi ar militāru Krievijas atbalstu prokrieviskajiem kaujiniekiem. Tās rezultātā bojā gājuši un cietuši miermīlīgie civiliedzīvotāji, un Ukraina cīnoties ne tikai par savu, bet visas Eiropas brīvību un neatkarību. To pašu vēstījumu organizatori nolasīja arī latviski.

Klātesošos Baltijas-Melnās jūras alianses vārdā uzrunāja arī Ēlerte, aicinot neticēt Putina miera solījumiem un sakot, ka "pirms 25 gadiem saucām "Brīvību Baltijai!", tagad mūsu pienākums ir saukt: "Slavu un brīvību Ukrainai!"".

Pūlis periodiski izkliedza dažādus saukļus krievu, latviešu un angļu valodā, piemēram, "Rokas nost no Ukrainas!", "Slava Ukrainai! Varoņiem slava!", "Brīvību Ukrainai!", "Stop Krievija!", "Putins - slepkava!", "Kauns krievu fašistiem!", "Putin, aizvāc savu karaspēku!", "Sātan, atkāpies!" u.c. Ļaudis dziedāja arī Latvijas un Ukrainas valsts himnas.

Pēc apmēram 40 minūšu piketa pie Krievijas vēstniecības akcijas dalībnieki devās uz Lielbritānijas vēstniecību, lai atgādinātu, ka pasaule nav aizmirsusi 1994.gada Budapeštas memorandu, kurā Lielbritānija kopā ar ASV un Krieviju piekrita garantēt Ukrainas suverenitāti un drošību apmaiņā pret to, ka Ukraina atteiksies no tai piederošajiem atomieročiem.

Piketa organizatori tāpēc uzskata, ka Lielbritānijai un ASV ir īpaša atbildība vērsties pret Krievijas agresiju Ukrainā un novērst karu Eiropā.

Piketu organizēja Latvijas Ukraiņu kongress un Baltijas-Melnās jūras alianse.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Ukraiņu kongresa Latvijā pārstāve Tatjana Lazda, piketa dalībnieki paudīs savu nostāju "gan Krievijai, valstij - agresoram, gan arī mūsu pašu valstsvīriem un mūsu sabiedrotajiem".

Svarīgākais