"airBaltic" valdes locekļi atstāj savus amatus

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") valdes locekļi atstājuši savus amatus valdē.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags, aviokompānijā tiek veikta korporatīvās pārvaldības reorganizācija, kā rezultātā "airBaltic" valdes locekļi turpmāk pildīs tikai vadības izpildu funkcijas.

Līdz šim valdē ievēlētās personas - valdes priekšsēdētājs un trīs valdes locekļi - vienlaikus veica uzņēmuma vadības pienākumus izpilddirektora, finanšu direktora, operāciju vadības direktora un komercdirektora amatā. Pēc reorganizācijas viņi ir pārtraukuši strādāt savos vēlētajos amatos valdē. Bertolts Fliks pēc reorganizācijas pildīs pienākumus prezidenta un izpilddirektora amatā, Mārtiņš Antonovičs - finanšu direktora amatā, Laila Odiņa - operāciju vadības direktores amatā, Tero Taskila - komercdirektora amatā.

Reorganizācijas mērķis ir nodrošināt efektīvāku pārvaldību, skaidroja Vanags.

"2009.gads aviācijas industrijai nebija viegls, un arī 2010.gads būs sarežģīts. "airBaltic" vadībai jāstrādā mērķtiecīgi un efektīvi, turpinot aizejošā gada sekmīgos darbus. Mums jāvelta uzmanība biznesam, kas Latvijā nodrošina tūkstošiem darba vietu aviācijas nozarē, kā arī desmitiem tūkstošu darba vietu tūrisma sektorā kopumā. "airBaltic" plāno paplašināt biznesu, tādēļ nepieciešams vienkāršot pārvaldes struktūru," norāda Fliks.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav saņēmis "airBaltic" prezidenta un līdzīpašnieka Flika iesniegto sarakstu ar tām personām, kam aviokompānijā piemērots valsts amatpersonas statuss. VID uzskata, ka minētajā sarakstā būtu jābūt arī Flika uzvārdam, kas nozīmētu, ka viņam valsts amatpersonas deklarācija ir jāiesniedz.

Fliks jau ir paziņojis, ka neiesniegs deklarāciju VID, bet gan iesniegs valsts amatpersonu sarakstu.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja Fliks, lidsabiedrība ir saņēmusi "tiesas lēmumu tikai par to, ka man jāiesniedz "airBaltic" amatpersonu saraksts. To arī darīsim, bet tiesas lēmuma par amatpersonas statusu vēl nav", savu izpratni deklarēja Fliks.

Amatpersonu saraksts Flikam jāiesniedz par "airBaltic" valdes locekļiem, kuri ieņēma amatus lidsabiedrības valdē VID veiktās pārbaudes brīdī - 2009.gada 15.maijā, kā arī par valdes locekļiem, ja tādi iecelti valdes locekļa amatā pēc VID veiktās pārbaudes.

VID uzsver, ka valsts amatpersonu saraksts Flikam ir jāiesniedz nekavējoties pēc Administratīvās apgabaltiesas sprieduma spēkā stāšanās dienas, informē VID. Savukārt valsts amatpersonas deklarācijas "airBaltic" amatpersonas var iesniegt jebkurā VID valsts amatpersonu datu administrēšanas pārvaldes struktūrvienībā.

VID Rīgas nodokļu administrācija ir nosūtījusi "airBaltic" valdes priekšsēdētājam Flikam vēstuli ar lūgumu nekavējoties iesniegt valsts amatpersonu sarakstu. Tāpat VID lūdzis Fliku informēt visus valdes locekļus par pienākumu iesniegt likumā noteiktās valsts amatpersonu deklarācijas. Gan valsts amatpersonu deklarācijas, gan amatpersonu sarakstus VID gaidīs "saprātīgā termiņā", uzskatot, ka Fliks ir iepazinies ar VID vēstuli septītajā dienā pēc tās nodošanas pastā.

Ja "airBaltic" valdes locekļi šajā laikā neiesniegs likumā noteiktās deklarācijas, tad VID nosūtīs katram valdes loceklim vēstuli, kurā informēs par pienākumu iesniegt valsts amatpersonas deklarācijas, vienlaikus brīdinot arī par kriminālatbildību pēc Krimināllikuma 219.panta.

Minētajā Krimināllikuma pantā par izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, tās neiesniegšanu pēc valsts institūcijas brīdinājuma, kura ir tiesīga pieprasīt šādas deklarācijas iesniegšanu, kā sods paredzēta reāla brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Svarīgākais