Jaunlaulātie pagaidām bez rozā briļļu kursiem

© f64

Varbūt tiešām varam sākt priecāties, jo pēdējos piecos gados noslēgto laulību skaits Latvijā ir palielinājies, bet šķirto laulību skaits ir samazinājies. Vai šī tendence būs noturīga? Lai vai kā, bet Latvija joprojām ir bēdīga rekordiste Eiropas Savienībā, jo šķirto laulību skaits uz 1000 noslēgtām laulībām krietni pārsniedz 50 procentu.

Gada sākumā Labklājības ministrija (LM) aicināja pieteikties nevalstiskās organizācijas, uzņēmumus un ekspertus, lai varētu izstrādāt pirmslaulību mācību programmu pāriem, kuri gatavojas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā. Tādu, kā medijos jau nodēvēts, rozā briļļu kursu nepieciešamība tika pamatota ar mērķi stiprināt laulību un izglītot jaunos vecākus par laulības nozīmi, atbildību, pienākumiem, proti, par ikdienu, kas sagaida pēc kāzām. Tas, visticamāk, nepieciešams arī tāpēc, ka Latvijā vidējais laulību ilgums ir 13–14 gadu. Piemēram, 2010. gadā vidējais laulību ilgums Latvijā bija 13,4 gadi, 2003. gadā vēl īsāks – tikai 13,2 gadi. Un 2010. gadā savā pirmajā laulības gadā šķirties nolēma trīs pāri, kas bijis līdz šim zemākais rādītājs Latvijā.

Šiem piemēriem vajadzētu ilustrēt šķiršanās statistiku un attieksmi pret laulību. Arī baznīcā noslēgtās laulības tiek šķirtas, kaut gan ticīgo vidē ne pirmo gadu pastāv līdzīgi pirmslaulību kursi. Laicīgajā institūcijā līdz šim par ģimenes un laulības jautājumiem neizglītoja. Vienās no ikgadējām Notāru dienām notāri uzsvēra, ka cilvēkiem tiešām ir maz izpratnes par to, kas viņus – vīrieti un sievieti – un abu bērnus sagaida reģistrētās un nereģistrētās attiecībās. Tāpēc LM bija noteikusi, ka, izstrādājot pirmslaulību mācību programmu jaunajiem pāriem, tajā jāiekļauj informācija par civiltiesiskajiem, psiholoģiskajiem, sadzīves u. c. aspektiem, kā arī par civiltiesiskajām sekām īpaši attiecībā uz bērniem, ja pāris nedzīvo laulībā.

Bija paredzēts programmu pirms ieviešanas praktiski pārbaudīt, sākotnēji apmācot piecus pārus jeb desmit cilvēku, kuri apliecinājuši vēlmi laulāties. Programmu vajadzētu sākt īstenot šoruden. LM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Buraka Neatkarīgajai atbild, ka «pagaidām norisinās pirmslaulību programmas precizēšana. Rudenī uzsāksies pilotprojekts, līdz ar to vairāk informācijas varēsim sniegt, sākot ar 12. septembri».

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais