Šogad NVO sniegušas palīdzību vairāk nekā 50 patvēruma meklētājiem un bēgļiem

Eiropas Bēgļu fonda projekta "Nevalstiskās organizācijas (NVO) atbalsta sistēma patvēruma meklētājiem un bēgļiem" īstenošanas gaitā šogad palīdzība sniegta vairāk nekā 50 patvēruma meklētājiem un bēgļiem, kas no dažādām valstīm ieradušies Latvijā, šodien projekta noslēguma pasākumā atklāja biedrības "Patvērums "Drošā māja"" valdes priekšsēdētāja Sandra Zalcmane.

Projektā, kuru "Drošā māja" īstenojusi sadarbībā ar biedrībām "Dialogi.lv" un "brīvprātīgais.lv", ietverta visdažādākās palīdzības sniegšana, tostarp gan brīvprātīgo sagatavošana darbam ar bēgļiem un patvēruma meklētājiem, gan arī praktiskas palīdzības sniegšana, ņemot vērā nelielo valsts pabalstu, ko saņem patvēruma meklētāji, gaidot uz bēgļa vai alternatīvās personas statusa piešķiršanu.

Kā skaidroja Zalcmane, patvēruma meklētāju iztikai dienā valsts piešķir pusotru latu, kas ir ļoti maza summa cilvēkam, kurš no savas valsts ieradies ar ļoti nedaudzām personīgajām mantām un kuram trūkst sociālo prasmju izdzīvošanai par šādiem līdzekļiem. Arī bēgļu statusu ieguvušajiem cilvēkiem, kuri saņem 180 latu mēnesī, izdzīvošana par šādiem līdzekļiem ir visai apgrūtināta.

Tādēļ projekta īstenošanas gaitā algots arī sociālais darbinieks, kas iebraucējiem iespēju robežās palīdzējis ar tēriņu plānošanu. Tomēr rīkotas arī dažādas citas palīdzības akcijas kā, piemēram, ziemas drēbju vākšana, jo daudzi no patvēruma meklētājiem Latvijā ieradušies tikai ar vasaras drēbju kārtu mugurā.

Projekta mērķauditorija bijusi gan patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" mītošie cilvēki, gan arī bēgļu vai alternatīvo statusu ieguvušie iebraucēji. Sākotnēji projektā palīdzību bijis plānots sniegt 10 cilvēkiem, taču, ņemot vērā patvēruma meklētāju vajadzības, tās saņēmēju skaits pieckāršojies.

Bez apģērba un pārtikas nodrošināšanas šiem cilvēkiem sniegta arī medicīniskā, psiholoģiskā un juridiskā palīdzība. Kā būtisku palīdzības daļu biedrības darbinieki min arī gandrīz gada garumā rīkotās ekskursijas pa Latviju, kas vienuviet esošajiem patvēruma meklētājiem bijusi nozīmīga pārmaiņa.

Projekta īstenošanas gaitā bēgļiem un patvēruma meklētājiem rīkotas arī latviešu valodas nodarbības, taču, novērojot motivācijas trūkumu, kas saistīts ar to, ka valsts valodas zināšanas nepalielina iebraucēju izredzes uz darba atrašanu, projekta īstenotāji pārgājuši uz angļu valodas apmācību.

Projekta īstenošanai kopumā iztērēti 68 000 latu, no kuriem 75% veido Eiropas Bēgļu fonda līdzekļi, bet 25% ir nacionālais līdzfinansējums.

Šobrīd projekts ir noslēdzies, taču uz nākamo līdzīga rakstura projektu biedrībai būs iespējams pieteikties tikai nākamajā gadā, līdz ar to palīdzības sniegšanā radīsies zināms pārrāvums, ko "Drošās mājas" pārstāvji vērtē negatīvi, jo pastāv liels risks, ka bēgļi un patvēruma meklētāji varētu šajā laikā nesaņemt savai iztikai nepieciešamās lietas. Tomēr pagaidām projektā iesaistītie brīvprātīgie apņēmušies savu darbu turpināt veikt arī bez atlīdzības.

Svarīgākais