Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas iedzīvotāji nākamgad apņemas mācīties un sportot

Swedbank veiktā iedzīvotāju aptauja rāda, ka teju katrs otrais (47%) Latvijas iedzīvotājs 2010. gadā apņemas apgūt jaunas prasmes un zināšanas (piemēram, iemācīties valodu, apgūt adīšanas vai datorprasmes u.tml.). Nākamā populārākā apņemšanās 2010. gadam ir veltīt vairāk laika sportiskām aktivitātēm un uzlabot savu figūru - tā nolēmuši 43% respondentu. Trešā populārākā apņemšanās nākamajam gadam (atzīmējuši 37% respondentu) ir mierīgi pārdzīvot ekonomikas krīzi.

Aptaujas rezultāti rāda, ka vīrieši aptuveni divas reizes biežāk nekā sievietes (17% vīriešu pret 9% sieviešu) nolēmuši atbrīvoties no dažādiem kaitīgajiem ieradumiem (pārmērīga alkohola lietošanas, smēķēšanas). Savukārt sievietes divas reizes biežāk nekā vīrieši (14% sieviešu pret 7% vīriešu) apņēmušās atrast savu mūža mīlestību. Un vēl biežāk (9% sieviešu pret 3% vīriešu) - iestūrēt laulības ostā.

"Šodien svarīgāk nekā jebkad ir pievērsties lietām, kas palīdz piešķirt jēgu mūsu dzīvei. Tāpēc svarīgi nodefinēt - kādas ir manas apņemšanās, un kāds ir "taisnākais ceļš" pretī to īstenošanai. Lai to paveiktu, ikvienam iesaku atbildēt uz četriem vienkāršiem jautājumiem: kas ir man nozīmīgi? Ko es vēlos? Kas man traucē? Un, pats svarīgākais, ko es varu darīt jau šodien, lai tuvotos pretī savam mērķim? Tāpēc Jaunajā 2010.gadā novēlu, lai ikvienam izdodas atbildēt uz sev svarīgajiem jautājumiem un apņemšanās kļūst par labiem panākumiem dzīvē!" saka Oksana Sivokobiļska, Swedbank Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja un valdes locekle Latvijā.

Ja salīdzina aptaujas rezultātus starp vecuma grupām, tad 15 - 19 gadus vecie respondenti biežāk nekā citu vecuma grupu iedzīvotāji norādījuši, ka apņemas apgūt jaunas zināšanas un prasmes (74% aptaujāto vecumā no 15 - 19 gadiem) un atrast mūža mīlestību (26% aptaujāto vecumā no 15 - 19 gadiem). 40 - 49 gadus vecie respondenti (23% aptaujāto vecumā no 40 - 49 gadiem) biežāk nekā citu vecuma grupu pārstāvji nolēmuši neko neapņemties, lai nebūtu sev nekas jāpārmet. Savukārt respondenti, kuru vecums pārsniedz 50 gadus, biežāk nekā citu vecuma grupu pārstāvji, apņēmušies mierīgi pārdzīvot ekonomisko krīzi (atbildi minējuši 45% aptaujāto iedzīvotāju, kuri vecāki par 50 gadiem) un aizbraukt sen kārotā ceļojumā (atbildi minējuši 34% aptaujāto iedzīvotāju, kuri vecāki par 50 gadiem).

Interesanti, ka 3% iedzīvotāju minējuši, ka viņiem ir sava īpaša apņemšanās 2010. gadam. Daži no piemēriem: darīt vairāk labu sev un citiem, sameklēt domu biedrus partijas dibināšanai, lai valstī ieviestu kārtību, pabeigt mājokļa iekārtošana, salīgt mieru, kā arī pārdzīvot solīto pasaules galu 2012.gadā un sakārtot savu dzīvi.