Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Zatleram meklēs 230 kvadrātmetru lielu dzīvokli

© Raitis Plauks, f64

Šovasar aktualizētais jautājums par Valsts prezidenta Valda Zatlera dzīvokli, kas viņam pienāksies pēc prezidentūras beigām, uz nenoteiktu laiku ir atlikts. Taču prezidents skaidri definējis pamatprasības – tam jābūt tikpat lielam, cik eksprezidentu dzīvokļiem, tas ir, ap 230 kvadrātmetru.

"Valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) par piešķiramo dzīvokli eksprezidentam ar Valsts prezidenta kanceleju (VPK) sāka runāt jau laikus un vērtēt dažādus risinājumus. Aicinājumam atsaucās arī dzīvokļu īpašnieki. Ar piedāvājumu pārdot savu dzīvokli VNĪ vērsās ap 15 dzīvokļu saimnieki," Neatkarīgajai stāsta VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina.

Viņa atgādina, ka VNĪ pārrunās ar VPK nolēma izveidot dzīvokļu piedāvājumu izvērtēšanas komisiju, kurā bija pārstāvji no VNĪ, VPK, konsultācijās pieaicinot vēl citus speciālistus. Komisiju izveidoja šogad 10. jūnijā. "Taču līdz ar to, ka, ievērojot nepieciešamību samazināt valsts budžeta izdevumus, jautājuma izskatīšana par dzīvokļa iegādi eksprezidentam pēc VPK lūguma šā gada jūlijā ir atlikta un konkursa dzīvokļa izvēlei nolikums ar kritērijiem nav apstiprināts, uz konkrētiem jautājumiem par nākamajam eksprezidentam piešķiramo mitekli atbildēt nav iespējams. Vienīgi varu piebilst, ka sākotnējās minimālās VPK izvirzītās pamatprasības bija, lai dzīvoklis būtu līdzvērtīgs atjaunotās Latvijas Republikas bijušajiem valsts prezidentiem piešķirtajiem dzīvokļiem," precizē D. Laukšteina.

Eksprezidentiem Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei-Freibergai lietošanā nodoto dzīvokļu Brīvības ielā 38 platība attiecīgi ir 236,7 un 236,3 kvadrātmetri.

To, cik daudz līdzekļu būtu nepieciešams V. Zatleram domātā dzīvokļa iegādei, VNĪ mainīgā nekustamo īpašumu tirgus dēļ neprognozē.

"Protams, priekšroka tiks dota saimnieciski visizdevīgākajam dzīvokļa piedāvājumam, ņemot vērā pirkuma maksu, nepieciešamo remonta apjomu un apsaimniekošanas izmaksas," apgalvo VNĪ pārstāve.

***

UZZIŅAI

Atstājot Valsts prezidenta amatu, persona, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu, saņem no valsts:

- ikmēneša pensiju 50 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma

- lietošanā valsts dzīvokli

- lietošanā automašīnu

- sekretāru

- par to, vai personai, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu, nepieciešama apsardze, katrā atsevišķā gadījumā lemj Ministru kabinets

Avots: likums Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu