Peldēties atļauts visās 54 oficiālajās peldvietās

© f64

Visās 54 oficiālajās peldvietās peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts, šonedēļ veiktajās peldūdens kvalitātes pārbaudēs secinājusi Veselības inspekcija (VI).

VI gan informē, ka, ilgstoši saglabājoties karstam un sausam laikam, ir iespējama zilaļģu savairošanās, jo īpaši Latgales ezeros, kur tās nereti ir novērotas arī iepriekšējos gados. Šobrīd gan oficiālajās peldvietās zilaļģu klātbūtne nav konstatēta.

Toksiskās zilaļģes savairojas ūdens "ziedēšanas" laikā, kad ir paaugstināta ūdens temperatūra - plus 20 grādu un vairāk. Tās masveidā visbiežāk var būt sastopamas stāvošos ūdeņos, taču var savairoties arī lielu upju līčos, kur nav straumes. Ūdens tādos gadījumos kļūst duļķains, iegūst zili zaļu krāsu, un nereti tā virsmu klāj plēve. Zilaļģēm atmirstot, ūdenī var izdalīties toksīni, kas peldētājiem var radīt dažādas ādas un gļotādas alerģiskās reakcijas un iekaisumus, kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus un citas veselības problēmas.

Ja tiek novērotas minētās pazīmes, VI aicina iedzīvotājus šādā ūdenī nepeldēties, kā arī īpaši parūpēties, lai šādā ūdenī nepeldas bērni. Tāpat nedrīkst pieļaut, ka šādu ūdeni dzer mājdzīvnieki, jo viņi ar ūdenī esošajiem toksīniem var saindēties un pat aiziet bojā.

VI arī aicina būt piesardzīgiem, peldoties aukstā ūdenī. Lai gan gaisa temperatūra daudzviet Latvijā ir plus 30 grādu robežās, ūdens temperatūra atsevišķās peldvietās nepārsniedz plus 12 grādu. Auksts ūdens var radīt aukstuma šoku, kas izraisa krampjus un nespēju peldēt.

Ūdens kvalitāti 54 oficiālajās jūras un iekšzemes peldvietās VI pārbauda visu peldsezonu - no 15.maija līdz 15.septembrim, pārbaudot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Nākamās un arī pēdējās šā gada peldsezonas ūdens kvalitātes pārbaudes 54 oficiālajās peldvietās tiks veiktas 1. un 2. septembrī.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais