"Latvijai un Ventspilij" nepiedalās ZZS premjera kandidāta izvirzīšanā

© f64

Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītā partija "Latvijai un Ventspilij" savu pārstāvi kā iespējamo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera kandidātu nevirza, šodien preses konferencē informēja Lembergs.

"Mēs, mūsu partija, šai skaistuma konkursā nepiedalāmies. Bija mēģinājums izvirzīt no mūsu partijas Danu Reiznieci-Ozolu, bet es domāju, ka tas ir pāragri. Viņai jāiegūst pieredze, lai varētu nopietni pretendēt uz šādu visatbildīgāko amatu mūsu valstī," atzina Lembergs.

ZZS līdz šim nav nosaukusi savu premjera kandidātu, lai gan kā iespējamie kandidāti minēti trīs šī politiskā spēka pārstāvji - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, labklājības ministrs Uldis Augulis un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Pēc Lemberga domām, ideālu kandidatūru pašlaik neesot, bet tas gan nenozīmējot, ka kandidatūru vispār nav.

"Šobrīd droši vien aktivizēsies konsultācijas par to, kurš no tiem trijiem vai varbūt kāds ceturtais varētu būt kā premjera kandidāts," sacīja Lembergs, piebilstot, ka premjera kandidātam būtu jāorientējas visās jomās. "Skaidrs, ka premjeram bieži vien ir jānosveras uz vienu vai otru pusi, un tad jau tā drēbe jāsaprot. Tev vismaz jāzina tik daudz, ko tu nezini. Arī tā ir liela zināšana, ja tu zini, ko tu nezini, bet, ja nav ne mazākā priekšstata, tad tu ķer melnu kaķi [tumšā] pagrabā," atzina Lembergs.

"Man izraisa zināmas simpātijas Dūklava kungs, bet, protams, ir nozares, ar kurām viņam nekad nav bijusi darīšana. Protams, viņš ir piedalījies Ministru kabineta sēdēs, kad tos jautājumus skata, bet ar to ir par maz. Ja viņš atrastu laiku un gribēšanu iedziļināties citās nozarēs, man liekas, ka viss pārējais viņam ir," atzina Lembergs. Pēc Ventspils mēra domām, Dūklavs arī debatēs varētu būt spēcīgāks, salīdzinot ar citiem. "Premjera kandidātam ļoti svarīga ir prasme debatēt. Viņš var būt ļoti gudrs, bet, ja neprot debatēt un aizstāvēt savu viedokli īsi un kodolīgi, tad viņam ir grūti uzvarēt," atzina Lembergs.

Augulis, pēc Lemberga domām, ir potenciāli perspektīvs iespējamais premjera kandidāts, jo viņš ir bijis pašvaldības vadītājs: "Vadot pašvaldību, gribot negribot pašvaldības vadītājam ir jāiedziļinās visās jomās, dzīve to piespiež. Tas ir liels pluss," atzina Lembergs. Tāpat liela nozīme esot arī pieredzei, ko Augulis līdz šim ieguvis, būdams labklājības un satiksmes ministrs vairākās valdībās.

Arī Vējonis guvis pieredzi, ieņemdams ministra amatus. "Protams, viņš pārzina vides aizsardzību, bet ar to ir par maz. Es no viņa esmu ļoti maz dzirdējis kādas svaigas domas, iniciatīvas vai domas par reformām un izmaiņām - tādu uzņēmību un iniciatīvu," atzina Lembergs.

"Tā ka ideālu kandidatūru nav, bet vienlaicīgi teikt, ka nav vispār, arī nav pareizi," rezumēja Ventspils mērs.

Kā ziņots, pēc pagājušajā gadā notikušajām Vetspils domes vēlēšanām, kurās Lemberga vadītā partija "Latvijai un Ventspilij" ieguva gandrīz 70% vēlētāju balsu, Lembergs paziņoja, ka viņš vairs nav ZZS premjera kandidāts, un aicināja ZZS virzīt citu premjera kandidātu.

Šī gada 4.augustā ZZS noslēdza politisko vienošanos ar partiju "Latvijai un Ventspilij" par turpmāko sadarbību 12.Saeimas pilnvaru laikā.

Svarīgākais