Siguldā sešās stundās nolijusi vairāk nekā mēneša norma

© F64

Vakar pērkona lietusgāžu laikā vislielākais nokrišņu daudzums fiksēts Siguldas apkaimē - tur nolijuši kopumā 122,8 milimetri lietus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Šāds nokrišņu daudzums, kas fiksēts sešu stundu laikā, ir ekstremāls. Tas ir vairāk nekā visa jūlija kopējo nokrišņu norma. Turklāt līdz ar šo nokrišņu daudzumu ir pārspēts līdz šim 12 stundu laikā fiksētais maksimālais nokrišņu daudzums Siguldā, kas bija 60,3 milimetri 12 stundu laikā, un tas bija 1966.gada 22.augustā.

Kā norāda meteorologi, šāds nokrišņu daudzums ir ne tikai ekstremāla parādība ne tikai Siguldas novērojumu stacijā, bet arī visā Latvijā kopumā. Līdz šim lielākie nokrišņu daudzumi, kas Latvijā fiksēti 12 stundu laikā vai mazākā laika periodā ir 160,6 milimetri Ventspilī, 1973.gada 9.jūlijā un 135,6 milimetri, kas 1982.gada 14.jūlijā reģistrēti Bauskas novērojumu stacijā.

Kā paskaidro centra eksperti, vienu milimetru biezs ūdens slānis rodas, vienam kilogramam jeb vienam litram ūdens izlīstot uz vienu kvadrātmetru lielas horizontālas virsmas ar nosacījumu, ka šis ūdens nenotek, neiesūcas zemē un neiztvaiko.

Daugavgrīvā vakar nokrišņu daudzums bijis 41 milimetrs, Rīgā 15 milimetri, bet Kalnciemā 12 milimetri.

Svarīgākais