Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Svelme smacēs vismaz nedēļu

© F64

Nākamās nedēļas sākumā tiek solīts Latvijas karstuma rekords vai vismaz cieša pietuvošanās tam. Šīs nedēļas svelmainākajai darbdienai jābūt trešdienai, bet laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs paredz, ka augsta gaisa temperatūra cilvēkus mocīs līdz 7. augustam. Šovasar gaidāms vēl viens karstuma vilnis – ap 21. augustu.

Sēņu gadu viņš gan nesola. Pļavās sirojuši odi, un tas nozīmē ogām labvēlīgus apstākļus. Ja vairumā spietotu knišļi, tas būtu uz sēnēm. Tagad – nekā. Lietavas jāgaida rudens otrajā pusē un tad jādodas bekas lauzt, bet mitrās vietās un pēc lokāliem sēņu lietutiņiem sēnes, protams, no zemes izlīdīs. Tomēr meži ir izžuvuši kā veca pastala, un arī atlikusī vasara būs lielākoties sausa.

Meteorologu prognozes liecina, ka šonedēļ atelpa no karstuma gaidāma ceturtdien, kad plosīsies pērkona negaisi, lietusgāzes un vietām birs krusa, tomēr jau svētdien, 3. augustā, gaisa temperatūra sasniegs 30–35 grādus. Pirms tam – sestdienas pēcpusdienā un naktī uz svētdienu – ducinās pērkons un gaidāms spēcīgs lietus. Tiem, kurus karstums ir nogurdinājis, meteorologu prognozes nav iepriecinošas: nākamnedēļ pat naktī gaisa temperatūra būs virs 20 grādiem.

Arī V. Bukšs prognozē, ka augusta sākumā gaidāmi lokāli postoši pērkona negaisi, līdzīgi tiem, kādi Viļakas pusē bija 1985. gadā, kad mājām norāva jumtus un zibens saspēra lielas liepas. Sēņu lietutiņš varētu uzlīt ap 15. augustu, bet kopumā līdz 17. septembrim gaidāms jauks, sauss laiks. Toties oktobris varētu būt vējains. Par sausu vasaru varējis spriest pēc stārķu skaita un pīlādžu sārtošanās. Viļakas pusē laika zīmju vērotājs apsekojis 20–25 svēteļu ligzdas, un tajās bijuši divi, vietām trīs putnēni. Vidēji stārķu ģimene audzinot trīs pēcnācējus. Tas apliecina, ka stārķu vecāki sapratuši – sausuma dēļ šovasar nevarēs izbarot vairāk pēcnācēju. V. Bukšs atgādina ticējumu – ja stārķi sāk lidot 30. jūlijā, tad būs agrs rudens un gaidāmas salnas. «Man jau 23. jūlijā stārķi izlidoja, tas nozīmē, ka rudens būs garš un lietains. Arī pīlādži jau sākuši sārtoties, tas liecina par lietainu un mitru rudeni,» viņš noteic.

Svelme augustā nodrošina aukstu ziemu ar bargu salu. Ticējums liecina: ja augusta sākumā, it sevišķi tā pirmajās dienās, ir karsts, tad ziema būs gara, auksta un sniegaina. V. Bukš saka – vasarā gaidāmi trīs karstuma viļņi un ziemā attiecīgi būs trīs aukstuma viļņi, vidēji trīs līdz piecas dienas gari. Trešais siltuma uzplūds, kas Latviju pārņems ap 21. augustu, gan nesolās nākt ar līdzšinējām augstajām gaisa temperatūrām.

V. Bukšs rosina laikapstākļus rudenī un ziemā prognozēt, vērojot laiku 1. un 7. augustā. Ja 1. augustā sauss laiks, tad sausas turpmākās sešas nedēļas un sauss rudens. Savukārt 7. augustā jeb Vecajā Annā var mēģināt noteikt, kas gaidāms ziemā. Kāds laiks būs dienas pirmajā pusē, tāds būs līdz Ziemassvētkiem, kāds – otrajā dienas pusē, tāds laiks gaidāms pēc ziemas saulgriežiem. Piemēram, auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Ja diena lietaina, tad būs sniegiem bagāta ziema.