Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Jaunā viļņa galvenā skatuve - kas mainījies Dzintaru koncertzālē?

© f64

Lai gan Dzintaru koncertzālē vēl joprojām notiek ap 11 miljonu eiro vērtie rekonstrukcijas darbi, kurus plānots pabeigt nākamgad, tie vairs nav tik pamanāmi, kā tas bija pērn. Skatītājiem nebūs jādrūzmējas pie ieejas, jo šogad tiks vērti visi vārti. Tiesa, «Jaunā viļņa» konkursa dalībniekiem un spicākajām Krievijas estrādes zvaigznēm gan vēl būs jāpiedzīvo nelielas neērtības.

Galvenās un skatītājiem pamanāmākās izmaiņas Dzintaru koncertzālē ir tas, ka gatavi lielie vārti, ieklāts jauns bruģis, sakārtota arī apkārtne. Laikā, kad zied ziedi, koncertzāles teritorija pārvēršas teju vai par pasaku valstību, līdz ar to apmeklētāju acu skats ir pievērsts nevis salīdzinoši veiksmīgi noslēptajiem remontdarbiem, bet gan estētikai. Taču būtiskākās pārmaiņas, kas skārušas koncertzāli, skatītājiem nav pamanāmas – izbūvēts pagrabstāvs, kur vietu radīs ģērbtuves un grimētavas, un darbi turpinās vēl Mazajā zālē, kas saglabāšot visas vēsturiskās vērtības. Tiesa, līdz Mazās zāles atklāšanai jāgaida vēl krietns laika sprīdis – iespējams, vēl gads. Taču tad Jūrmalas koncertu dzīve nenotiks tikai un vienīgi vasaras sezonā, bet arī ziemā, jo zāle būs apkurināma.

Dažas izmaiņas skārušas arī Lielo zāli, kuru tik ļoti iemīļojuši gan Krievijas estrādes zvaigznes, gan arī pašmāju mūziķi. Proti, atjaunoti zāles griesti, lai būtu pilnvērtīgs skanējums. Pēdējās trīs sezonas akustiskie paneļi no griestiem virs skatuves bija noņemti tehniskā stāvokļa dēļ, jo koncertzāle sākotnēji nebija paredzēta tādai slodzei, ar kādu tā tiek ekspluatēta. Vēl pirms konkursa var redzēt, ka jaunie griesti spīd un laistās, taču konkursa «Jaunais vilnis» laikā griesti tiks aizklāti tā, lai estrāde izskatītos atbilstoši Krievijas estrādes augstākās pilnības prasībām.

Augstākā pilnība, lai gan skatītājiem, gan televīzijas vērotājiem šis konkurss būtu kā gada augstākā Krievijas izklaides industrijas paraugstunda, tiks ieviesta pavisam īsi pirms konkursa sākuma. Kā »VZ« stāstīja tā organizatoru «Makroconcert» direktors Igors Jefremovs, skatuves pielāgošanas darbi pirms festivāla sākas tikai dienu pirms lielā notikuma. Īsi pirms koncerta arī pagrabtelpas tiks pielāgotas dalībnieku vajadzībām – atvestas pārvietojamās ģērbtuves, līdzīgi, kā tas notika arī pērn. Tieši tādēļ, ka vismaz dažas nedēļas pirms «Jaunā viļņa» darbs pie ģērbtuvēm nebija pat sākts, Dzintaru koncertzāles vadība arī nedeva zaļo gaismu pagrabstāva apskatei.

Jefremovs arī atklāja, ka pagaidām vēl nav skaidrs, kādi īpaši apstākļi tiks nodrošināti konkursa mūzai jeb Krievijas estrādes leģendai Allai Borisovnai Pugačovai. Iepriekšējos gadus, kamēr vēl dīva nebija pametusi konkursu, viņai tika sarūpēta īpaša VIP ģērbtuve, taču rekonstrukcijas gaitā tā ir likvidēta. Ja neradīsies iespēja radīt īpašus, mākslinieces pārvērtībām domātus, apstākļus koncertzāles telpās, tad, iespējams, Pugačovai tiks piegādāts īpašs limuzīns, kurā dziedātāja varēs gan mainīt tērpus, gan grimēties, gan baudīt dīvas statusam piemērotus apstākļus, pieļāva Jefremovs.

Pirms vairākiem gadiem konkursanti pauda sašutumu par Dzintaru koncertzāles labierīcībām, kas nu nekādi neatbilda šāda līmeņa pasākumam. Lai gan arī tagad superķemertiņi koncertzālē nav ieviesti, risinājums šai problēmai ir – konkursa laikā Dzintaros tiks atvests tāds kā VIP konteiners, kuros būs gana labas un ērtas labierīcības, kas, cerams, patiks gan topošajiem, gan jau esošajiem māksliniekiem.