Asociācija: VID aktivitātes pret autoservisiem attīrīs nozari

© f64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) plānotās aktivitātes ēnu ekonomikas izskaušanā autoservisu nozarē palīdzēs šai nozarei attīrīties, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.

Jūnijā VID paziņoja, ka autoservisiem šovasar ir pēdējā iespēja sakārtot nozari, pretējā gadījumā Ieņēmumu dienests septembrī sāk vērienīgas represijas.

Rūtiņš atzina, ka VID paziņojums ir vērtējams visnotaļ pozitīvi, un nepieciešamības gadījumā Auto asociācija palīdzēs VID sekmēt godīgas komercdarbības vidi automobiļu apkopes un remonta nozarē.

"VID plānotie pasākumi nozarei lielus zaudējumus nesagādās. Drīzāk ar laiku palīdzēs tai attīrīties no nelegāli strādājošajiem uzņēmumiem un "kaktu atslēdzniekiem", kas mēģina izkonkurēt godīgi strādājošos, nemaksājot nodokļus, slēpjot ienākumus vai izmantojot citus paņēmienus," uzsvēra eksperts.

Pēc viņa domām, autoservisiem var būt tikai divas iespējas - sākt strādāt godīgi vai likvidēties. Taču par VID pasākumu ietekmi uz nozares attīstību varēs spriest pēc kāda laika.

2012.gadā Auto asociācija sāka auto virsbūvju remonta uzņēmumu sertifikāciju, taču līdz šim sertificēti tikai pieci servisi, lai gan sākotnējais mērķis bija sertificēt desmit servisus gadā. Vaicāts, kāpēc šī iniciatīva ir apstājusies, Rūtiņš stāstīja, ka sertifikācijas jeb auto servisu licencēšanas būtība jau sākotnēji tika balstīta uz visu iesaistīto pušu aktīvu sadarbību, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu un uz godīgu konkurenci balstītu uzņēmējdarbības vidi. Diemžēl realitātē sadarbība nav bijusi tik cieša.

"Auto virsbūvju remonta uzņēmumu sertifikācijas projekts ir un arī turpmāk būs viena no Auto asociācijas galvenajām prioritātēm. Konsultējoties ar kaimiņvalstu asociācijām, piemēram, Igaunijas un Somijas, esam guvuši papildu apliecinājumu, ka šāda licencēšanas un tirgus dalībnieku segmentēšanas prakse ir efektīvs tirgus attīstības instruments," sacīja Auto asociācijas pārstāvis.

Auto asociācija joprojām meklē iespējas šo koncepciju nostiprināt normatīvajā līmenī. Rūtiņš uzskata, ka auto virsbūvju remonta uzņēmumu sertifikācija ir vienīgais ceļš, lai automobiļu remonta pakalpojumu jomā spētu garantēt pakalpojuma kvalitāti, komersantu profesionālo un komerciālo izaugsmi, vienlaicīgi atbalstot godīgu konkurenci, nodokļu maksāšanu un patērētāju tiesību ievērošanu.

Kā ziņots, ja automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātāji līdz augustam nenovērsīs pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un nedeklarēs gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) septembrī plāno vērienīgus preventīvos un represīvos pasākumus automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem.

Visu interviju ar Auto asociācijas viceprezidentu Rūtiņu lasiet biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais