Latvijā bezdarbnieku skaits nākamā gada sākumā varētu vēl pieaugt

Latvijā bezdarbnieku skaits nākamā gada sākumā vēl pieaugs, prognozē Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica.

Paševica aģentūrai LETA pieļāva, ka gada sākumā bezdarbs varētu pieaugt, bet vairs ne tik strauji kā šā gada pēdējos mēnešos.

"Daudzviet jau visi darbavietu samazinājumi ir veikti. Turklāt notiek pozitīva darbība eksporta jomā, izskatās, ka mazliet jau esam izrāpušies no sastinguma punkta," sacīja Paševica.

Patlaban NVA prognozē, ka bezdarba līmenis nākamgad varētu būt 15%-16% jeb bez darba varētu būt vidēji 180 000 darbaspējīgo cilvēku. Paševica neizslēdza iespēju, ka kādā brīdī atsevišķos mēnešos bezdarbnieku skaits varētu pārsniegt 200 000 cilvēku, bet tikpat labi bezdarbnieku skaits varētu arī samazināties.

Spriežot pēc operatīvās informācijas, decembra beigās bezdarba līmenis Latvijā sasniedzis 15,8%, norādīja Paševica.

Savukārt brīvo darba vietu skaits samazinājies līdz 1599 vietām, kas tālu neatpaliek no 1999.gada antirekorda - 1300 brīvām darbavietām.

Šī gada laikā kopējais bezdarbnieku skaits ir palielinājies par 100 000. Gada sākumā bez darba Latvijā bija aptuveni 76 000 iedzīvotāju.

Gada sākumā vislielākais bezdarba pieaugums bijis vērojams apstrādes rūpniecībā, bet gada otrajā pusē - valsts pārvaldē un apstrādes rūpniecībā.

Pēc Paševicas vārdiem, kopumā šogad lielākais darba vietu samazinājums tomēr esot vērojams valsts finansētajās iestādēs, tostarp medicīnā, kas veidojot 30% no kopējā darba vietu samazinājuma.

Bezdarbs Latvijā varētu sākt samazināties ap 2011.gadu, bet jau nākamajā - 2010.gadā - tas sāks stabilizēties, - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Pašlaik Latvijā ir ap 200 tūkstošiem bezdarbnieku. Lai to skaitu samazinātu, pēc Dombrovska teiktā, būtisks jautājums ir ekonomikas stimulēšanas un ekonomikas atveseļošanas pasākumi, liela skaita jaunu darba vietu radīšana ilgtermiņā. Savukārt īstermiņā tie būtu pagaidu darba vietu radīšana, dažādu sociālo pabalstu izmaksas.

Premjers ir pārliecināts, ka budžeta "sociālais spilvens" izturēs, līdzekļu pietikšot. "Nepieciešamības gadījumā varam to papildināt, pamainīt budžetu par labu sociālajai jomai," sacīja Dombrovskis un piebilda, ka to paredz arī vienošanās ar starptautiskiem aizdevējiem.

Dombrovskis neizslēdz iespēju, ka kopējo ekonomisko situāciju, līdz ar to arī bezdarbnieku skaita palielināšanos Latvijā var ietekmēt krīze Krievijā. "Pašlaik neviens tādu krīzi, kāda tā bija 1998.gadā, Krievijā neprognozē," sacīja premjers.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais