Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Augstās cenas atbaida kormūzikas klausītājus

© f64

Negaidīti saņemot bezmaksas biļeti uz vokālās grupas The King`s Singers uzstāšanos Arēnā Rīga, biju patiesi iepriecināta, jo kasēs lētākā ieejas karte maksāja 10 un 15 eiro. Izrādījās, ka arēnā ir vairāki simti tādu laimīgo kā es, kuri vien dažas stundas pirms pasākuma tika pie iespējas par baltu velti baudīt pasaulslavenu izpildītāju priekšnesumu.

Jau ar lielkoncertu Mežaparkā gaisā sāka virmot runas par masveidā neizpārdotām biļetēm uz Pasaules koru olimpiādes pasākumiem. Taču tam par iemeslu nav nedz latviešu kūtrums, nedz inteliģences trūkums. Uz olimpiādes bezmaksas koncertiem pie Universitātes aulas veidojas milzīgas interesentu rindas, bet zemā rocība vairākumam mūzikas mīļotāju ir likusi divreiz padomāt, pirms apmeklēt pasākumus, uz kuriem biļete maksā 20, 30 un 50 eiro.

Pēdējā brīdī

Pēc lielkoncerta Mežaparkā daudzi klausītāji atzina, ka pie biļetēm ar savas darbavietas gādību tikuši pēdējā brīdī, turklāt bez maksas. Līdzīgi notika arī ar pirmdienas vakara koncertu Arēnā Rīga, kurā izcilajiem The King`s Singers mūziķiem nācās dziedāt pustukšā zālē – nedaudzās lētākās biļetes tika burtiski izķertas, bet 20 un 30 eiro vērtās sēdvietas palika tukšas. Dažas stundas pirms koncerta vairākās ministrijās un valsts pārvaldes iestādēs tika drudžaini izplatītas bezmaksas biļetes, lai neatstātu pasaulslavenos māksliniekus divvientulībā ar skatuves prožektoriem.

Izmaksas ir milzīgas

Arī bijusī kultūras ministre, Saeimas deputāte Inguna Rībena sarunā ar Neatkarīgo neslēpj – dažas stundas pirms koncerta viņai no parlamenta tika piedāvātas bezmaksas biļetes, taču, būdama ārpus Rīgas, viņa atteikusies. «Domāju, ka zemā Latvijas iedzīvotāju pirktspēja nevienam nav noslēpums, un bija jāsaprot, ka dārgas biļetes pirks tikai retais. Turklāt Latvijā vienlaikus notiek tādi izcili mākslas pasākumi kā Cēsu festivāls, Imantdienas, Senās mūzikas festivāls, koru olimpiāde. Konkurence ir liela, un rīkotāju loģikai būtu jābūt vienkāršai – labāk pārdot simt biļetes par 10 eiro, nevis nevienu par 50,» komentē I. Rībena. Eksministre Sarmīte Ēlerte uzsver: latviešiem neapstrīdami ir tikai dziesmu svētki, savukārt šķirties no 50 eiro par koru olimpiādes apmeklējumu gatavs tikai retais. «Tiesa, esmu pārliecināta, ka neviens nemēģina uz šiem pasākumiem pelnīt. Tieši pretēji. Olimpiādes rīkošanas izmaksas ir milzīgas, un tikai ar biļetēm tās nav iespējams segt. Ievērojama daļa tiek subsidēta no valsts un pašvaldību budžetiem, un, ja biļetes būtu bijušas lētākas, tas tikai nozīmētu, ka ir jāiztērē lielāka summa no nodokļu maksātāju naudas,» pauž kādreizējā kultūras nozares vadītāja.

Koru olimpiādes rīkotāji apgalvo: lielākā daļa Pasaules koru olimpiādes pasākumu pieejami bez maksas. Jau notikuši 35 bezmaksas koncerti un līdz nedēļas beigām plānoti vēl 22. Arī konkursu norises vietās ieeja klausītājiem ir bez maksas. Salīdzinot ar bezmaksas pasākumu skaitu, maksas pasākumu īpatsvars ir neliels, – atklāšanas un noslēguma ceremonijas, četras apbalvošanas ceremonijas, kurās kori uzzina savus rezultātus, divi īpašo viesu koncerti Arēnā Rīga, divi koncerti Lielajā ģildē, meistarklases Rīgas Latviešu biedrībā, Mežaparka lielkoncerts un koncerts operā. Šo atsevišķo koncertu biļešu cenas organizatori noteikuši, vadoties pēc vidējā līdzīgu pasākumu cenu līmeņa.

Mērogs maksā

Savukārt pašreizējā kultūras ministre Dace Melbārde sarunā ar Neatkarīgo uzsver: «Pasaules koru olimpiāde ir pasākums ar grandiozu vērienu – šobrīd Rīgā uzturas tūkstošiem dziedātāju, kas pārstāv 73 pasaules valstu kultūru visā to krāšņajā daudzveidībā, katru dienu interesentiem piedāvājot intensīvu programmu. Diemžēl šāda mēroga pasākumā visus koncertus nav iespējams piedāvāt bez ieejas maksas, kuru nosaka pasākuma organizatori, ņemot vērā dažādus objektīvus faktorus. Taču ļoti pozitīvi vērtējams tas, ka uz visiem koncertiem ir bijis iespējams iegādāties arī biļetes par salīdzinoši demokrātiskām cenām. Savukārt atklāšanas koncertu un Mežaparka lielkoncertu bija iespējams vērot televīzijas pārraidēs. 19. jūlijā tiks translēts arī Pasaules koru olimpiādes noslēgums.»

 Šovakar Arēnā Rīga izskan pasaules zvaigžņu koncerts, kurā piedalās gan pašmāju Instrumenti un Ave sol, gan The King`s Singers. Pašas lētākās, 15 eiro vērtās, biļetes vairs nav pieejamas, bet 20 un līdz pat 50 eiro vērtās ieejas kartes tiek pirktas kūtri. Arī 15 līdz 20 eiro dārgās biļetes uz olimpiādes čempionu koncertu Kongresu namā joprojām ir brīvi pieejamas.