Premjers: Valdībai ST lēmums nav jāapspriež, tas ir jāizpilda

Valdībai Satversmes tiesas (ST) lēmums tā saucamajā pensiju lietā nav jāapspriež, bet tas ir jāizpilda, - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Vispirms ir jāatver sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par kopējo budžeta deficīta līmeni, - pēc vienošanās ar aizdevējiem tas paredzēts 8,5% no iekšzemes kopprodukta. Pašlaik budžets ir izveidots ar 7,5% deficītu.

Savukārt, ja aizdevēji kā pašmērķi uzstās uz 500 miljonu latu samazināšanu budžetā, Latvijai neizdosies izvairīties no negatīviem budžeta grozījumiem, skaidroja Dombrovskis un piebilda, ka "aizdevēji ir uzrunāti, gaidām atbildi".

Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilona Jurševska aģentūru LETA informēja, ka LM jau veikusi aprēķinus par finansēm, kas nepieciešamas ST sprieduma pildīšanai.

Ja pilnu pensiju sāks izmaksāt jau no 2010.gada februāra, tad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Savukārt, lai atmaksātu pensionāriem pienākošos naudu par periodu no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada janvārim, nepieciešami 73,7 miljoni latu.

LM norāda, ka nākamā gada sākumā visas iesaistītās puses vienosies par konkrētām rīcībām, lai nodrošinātu ST pieņemtā lēmuma izpildi.

Jau iepriekš Dombrovskis sacīja, ka daudz kas būs atkarīgs no sarunu rezultātiem ar aizdevējiem, ja tās būs pozitīvas, valdībai būs "manevra iespējas", bet, ja debates aiziešot, ka "izdevumi jāmazina par 500 miljoniem", valdībai būšot jau daudz grūtāk.

Negatīvie budžeta grozījumi, visticamāk, būs saistīti vai nu ar pamatbudžeta izdevumu samazināšanu, vai ar ieņēmumu palielināšanu, galvenokārt nodokļu veidā, sacīja premjers.

Tautas partijas paziņojumu par vēršanos pie Saeimas opozīcijas partijām gadījumā, ja valdība nelabos savas kļūdas saistībā ar pensiju jautājumu, Dombrovskis nodēvēja par populistisku. "Varbūt kādam ir radusies ilūzija, ka krīze ir pārvarēta. Jā, varbūt esam tikuši pāri smagākajam punktam, taču pašlaik mētāties ar šādiem paziņojumiem ir populistiski," šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Dombrovskis.

Dombrovskis apgalvoja, - neskatoties uz iespējamajām izmaiņām valsts budžetā, pensionāri pilnas pensijas sāks saņemt no 2010.gada marta.

LETA jau ziņoja, ka ST pilnībā apmierināja pensionāru prasības un atzina par neatbilstošu pamatlikumam pensiju samazinājumu par 70% strādājošajiem pensionāriem un pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem.

Lai no nākamā gada izmaksātu pensijas bez ierobežojuma, nepieciešami 100,8 miljoni latu. Savukārt, lai izmaksātu šogad ieturēto pensiju daļu, nepieciešami vēl 83 miljoni latu, uzreiz pēc ST spriedumu paziņošanas sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Līdz 1.martam tiks sagatavots precīzs priekšlikumu plāns ar piedāvājumu, kā tiks atmaksāta ieturētā pensiju daļa.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais