"Baby box" vēlas arī reģionos

Pagājuši trīs mēneši, kopš Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā Vienības gatvē Rīgā ierīkota vieta, kur atteikties no mazuļa – Baby Box. Pagaidām neviens bērniņš tur nav atstāts. Tomēr pozitīva vēsts ir tā, ka šajā laikā nav informācijas par pamestiem mirušiem zīdaiņiem Rīgā.

Šāda bērnu atstāšanas vieta tika ierīkota, lai pasargātu jaundzimušos no pamešanas viņu dzīvībai un veselībai bīstamos apstākļos un līdz ar to – no nāves. Baby Box speciāli tika ierīkots tādā vietā, kas pasargāta no ziņkārīgo acīm, lai cilvēks, kurš izlemj bērniņu atstāt, paliek anonīms. Pie durvīm nav novērošanas kameru un apsardzes, toties ir informācija, kur sieviete var vērsties pēc palīdzības.

Projekta koordinatore Edīte Vanaga-Kaņepāja stāsta, ka sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu sākta ziedojumu vākšana, lai Baby Box varētu atvērt arī citās Latvijas pilsētās. "Nedomājam, ka tāda vieta vajadzīga katrā pilsētā, bet katrā reģionā gan. Pašlaik skatāmies uz Latgali vai Kurzemi," viņa saka. Kopš 8. decembra ziedojumus iespējams ieskaitīt kontā: Latvijas Bērnu fonds; reģ. nr.: 40008018725; konta nr. LV42UNLA0002000707402; banka: a/s SEB banka (ar norādi – Baby Box projektam). Februārī nauda tiks vākta arī speciālās ziedojumu kastītēs.

Krietni vien puritāniskākajā Lietuvā līdzīga bērnu atstāšanas vieta tiek dēvēta par Dzīvības logu. Pagaidām tādas ir divas – Viļņā un Klaipēdā. Pirms nepilna mēneša iekārtotajā bērnu kastītē pie Viļņas apriņķa aprūpes nama aizvadītās nedēļas nogalē tika atrasta apmēram divas nedēļas veca meitenīte. Tagad viņu izmeklē ārsti. Par Dzīvības loga atvēršanu notiek sarunas arī ar Viļņas, Kauņas, Šauļu un Panevēžas ārstniecības iestādēm.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.