Aicina neatlikt TV dekoderu iegādi

Viens no 2010. gada jaunumiem apmēram trešdaļā Latvijas mājsaimniecību būs jaunās televīzijas (TV) apraides ieviešana. Lai arī Eiropas Savienība rekomendēja no analogās uz ciparu formāta TV apraidi pāriet līdz 2011. gada beigām, visticamāk, nākamā gada vidū analogo apraidi atslēgs galvaspilsētā.

Iedzīvotājiem jebkurā gadījumā ir jāgatavojas pārmaiņām, lai turpinātu skatīties televīziju ar istabas vai jumta antenām. "Aicinu iedzīvotājus neatlikt dekodera iegādi uz pēdējo brīdi un jau laikus gatavoties tam, ka analogais signāls visai drīz tiks izslēgts," saka Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Tas nozīmē, ka tās mājsaimniecības, kas šobrīd skatās analogo TV, būs jāaprīko ar ciparu TV uztvērējiem, lai arī turpmāk skatītos bezmaksas kanālus. Lattelecom aicina neatlikt dekoderu iegādi uz pēdējo brīdi, jo analogā apraide, visticamāk, tiks atslēgta agrāk, nekā iepriekš plānots – par konkrētiem termiņiem visas iesaistītās puses vēl diskutē, bet šobrīd kā reālākais variants tiek minēta analogās apraides atslēgšana Rīgā gada pirmā pusē un visā Latvijā – nedaudz vēlāk, skaidro Lattelecom pārstāve.

Būtiskākais, ka līdz ar ciparu apraides ieviešanu paplašinās arī apraides teritorija. Tas nozīmē, ka arī teritorijās, kur cilvēkiem vispār tehniski līdz šim nebija iespēju uztvert TV signālu, līdz ar ciparu apraidi komerckanāli būs pieejami visiem iedzīvotājiem, nevis tikai daļai, kā tas ir tagad.

Šobrīd līdzšinējie ētera kanāli (LTV1, LTV7, LNT, TV3) tiek paralēli raidīti gan analogajā, gan ciparu formātā (izņēmums ir TV5, kas apraidi analogajā formātā pārtraucis un šobrīd skatāms tikai ciparu formātā), un līdz pat 1. martam par to apraidi ciparu formātā Lattelecom no televīzijas kanāliem samaksu neprasīs. Visas TV kompānijas, izņemot TV3, ir piekritušas pāriet uz jauno apraidi jau pavasarī.

"Mēs esam nākuši pretī raidorganizācijām, pārejas periodā piedāvājot atlaides par ciparu apraidi. Šīs cenas ir vienādas visām raidorganizācijām un ļauj tām reāli ietaupīt, tāpēc es mudinātu arī TV3 beidzot pieņemt lēmumu un neliegt iedzīvotājiem skatīties savu kanālu bez maksas," aicina K. Gabriloviča.

Jau iepriekš ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Savienības rekomendāciju un Ministru kabineta lēmumu Latvija sākusi pāreju no analogās uz ciparu TV apraidi. Vēl notiek diskusijas par to, kad pilnībā tiks atslēgta analogā apraide, taču ir skaidrs, ka tas notiks agrāk, nekā iepriekš plānots, jo abu formātu paralēla nodrošināšana valstij izmaksā dārgi.

***

JAUTĀJUMI IN ATBILDES

– Vai par televīzijas (TV) skatīšanos tagad būs jāmaksā?

– Bezmaksas kanāli būs skatāmi par brīvu, bet būs pieejami arī papildpakalpojumi.

– Cik maksās katra no maksas TV kanālu pakām?

– Ekonomiskā (16) TV kanālu paka maksā 3,50 latu, savukārt pamata (30) TV kanālu paka – 6,90 latu.

– Kāpēc izvēlēts tāds virszemes TV ieviešanas veids, kas iedzīvotājiem rada papildu izmaksas?

– Pāreja uz ciparu TV notiek visā pasaulē, un Latvija nav izņēmums. Ja Latvijā netiktu ieviesta ciparu TV, apraides zonas samazinātos, jo kaimiņvalstu ciparu apraide (piemēram, Igaunijas, Lietuvas), it īpaši pierobežu reģionos, varētu radīt traucējumus. Turklāt šī digitālā apraide ir ievērojami labāka par esošo. Ciparu formāts nodrošina virkni ērtu un mūsdienīgu iespēju – elektronisko TV programmu, valodu un subtitru izvēli (līdzīgi kā skatoties DVD).

– Kas man jānopērk, lai varētu uztvert virszemes TV kanālus?

– Lattelecom virszemes TV priekšrocība ir tā, ka nav jāuzstāda šķīvis, bet pietiek ar jumta antenu, kura daudzās mājsaimniecībās jau ir. Lai uztvertu virszemes TV, ja ir jumta antena, jāiegādājas dekoders.

– Vai nebūs tā, ka pēc gada atkal būs jāpērk jauna iekārta?

– Lai novērstu līdzīgu situāciju rašanos, Lattelecom izmanto tehnoloģijas, kuras ir pārbaudītas un spēj nodrošināt pēc iespējas lielāku pakalpojumu klāstu klientiem. Izvēloties savām vajadzībām atbilstošu dekoderu, sākotnēji nepieciešamība pēc jaunas iekārtas neradīsies.

– Vai man būs jānoslēdz līgums ar Lattelecom, lai skatītos bezmaksas kanālus?

– Nē, bezmaksas kanāli būs brīvi pieejami, ja vien abonenta rīcībā būs atbilstoša antena un dekoders vai MPEG-4 formāta ciparu uztvērējs.

– Vai sanāk, ka par TV skatīšanos būs jāmaksā abonēšanas maksa?

– Bezmaksas kanāli joprojām būs pieejami par brīvu, turklāt daudzviet, kur nebija līdz šim uztverams kāds bezmaksas kanāls, būs pieejami visi nacionālās apraides kanāli – bez maksas.

– Kāpēc jāpērk viedkarte?

– Bezmaksas kanālu uztveršanai viedkarte nav nepieciešama. Tā būs vajadzīga, lai skatītos maksas kanālus.

– Vai dekoderu iespējams nopirkt jebkurā tehnikas veikalā vai tikai pie Lattelecom?

– Lattelecom rekomendētais dekoders ir pieejams ne tikai Lattelecom, bet arī RD Electronics, Elkor un citos veikalos. Tiek strādāts, lai izplatīšanas tīkls būtu pēc iespējas plašs.

– Ja vienā mājsaimniecībā ir vairāki televizori, vai man pietiks ar vienu dekoderu?

– Nē, katram televizoram ir nepieciešams savs dekoders, jo antenas (istabas vai jumta) uztverto signālu dekoders pārvērš TV saprotamā formā tikai vienam televizoram.

Jautājumus par virszemes TV var uzdot pa telefonu 177.