Prezidents solās palīdzēt Grestem

Pēteris Greste © scanpix

Valsts prezidents Andris Bērziņš sola turpināt darbu pie palīdzības sniegšanas latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālistam Pēterim Grestem.

Bērziņš pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) apliecināja, ka šī gada februārī ticies ar Ēģiptes vēstnieku Latvijā un viens no apspriestajiem jautājumiem bija Grestes situācija. "Es aicināju izvērtēt notikušo, kā arī sniegt nepieciešamo atbalstu," sacīja Bērziņš.

Neminot konkrētus soļus, prezidents norādīja, ka arī turpmāk žurnālistam centīsies sniegt palīdzību.

Jau ziņots, ka Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālista Grestes ģimene paudusi gandarījumu saistībā ar Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi izteikumiem, ka Gresti un viņa "Al Jazeera" kolēģus būtu vajadzējis izsūtīt no valsts, nevis tiesāt Kairā. [..] Sisi intervijā laikrakstam "Al-Masry Al-Youm" atzina, ka žurnālistu tiesāšanai ir "ļoti sliktas sekas. Es vēlos, kaut viņi būtu izsūtīti uzreiz pēc tam, kad viņi tika arestēti, nevis tiesāti".

Grestem, kā arī Kanādas un Ēģiptes pilsonim Mohamedam Fadelam Fami piespriests septiņu gadu cietumsods, bet trešajam žurnālistam - Ēģiptes pilsonim Baheram Mohamedam - desmit gadu cietumsods. Kopā ar žurnālistiem tiesāti vēl seši ēģiptieši - divi tiesā attaisnoti, bet četriem piespriests septiņu gadu cietumsods.

Vēl 11 personas, tostarp trīs rietumvalstu žurnālisti, notiesātas aizmuguriski, un viņām piespriests desmit gadu cietumsods.

Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.