Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

"Ideju kausā 2009" uzvar 21.gadsimta klaviatūras un bērza tāss saistzoles izgudrotāji

Šodien par konkursa "Ideju kauss 2009" uzvarētājiem tika paziņoti 21.gadsimta klaviatūras, bezkontakta ģeneratora velosipēdiem un bērza tāss saistzoles izgudrotāji.

Konkursā 1.vietu un 5000 latu naudas balvu ieguva 21.gadsimta klaviatūras izstrādātājs - Boriss Batirevs, 2.vietu un 3000 latu ieguva Deniss Bezrukovs, kurš radījis bezkontakta ģeneratoru velosipēdiem, bet 3.vietu un 1000 latu balvu žūrija piešķīra bērza tāss saistzoļu izgudrotājiem Dmitrijam Kačalovam un Jurijam Dudčenko.

Apbalvošanas pasākumā balvas no konkursa atbalstītājiem saņēma visas 12 izgudrotāju komandas, kuras bija izvirzītas konkursa finālam.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora vietnieks Māris Ēlerts uzrunā uzteica jauniešus, kuri bija noformulējuši savas izgudrojumu idejas un bija uzdrīkstējušies tās iesniegt konkursā. Viņš mudināja konkursa dalībniekus neatstāt savas biznesa idejas plauktā, bet izmantot visus valsts atbalsta instrumentus uzņēmējdarbības sākšanai, lai realizētu savus projektus dzīvē.

Kā ziņots, kopumā šogad konkursam "Ideju kauss" tika iesniegts rekordliels pieteikumu skaits - 559 idejas. No šīm idejām otrajā kārtā tika 204, kuru autori varēja piedalīties virknē semināru un apmācību, apgūstot biznesa plānu izstrādi, finanšu plānošanu un grāmatvedību, ražošanas procesu organizēšanu, uzņēmuma mārketingu un citas zināšanas, kas nepieciešamas jaunā biznesa attīstīšanai.

Konkursa finālam bija izvirzīti 12 labāko ideju autori.

Veiksmīgāko biznesa ideju vidū bija arī Aleksandra Adamoviča energoefektivitātes paaugstināšanas tehnoloģija "Super Power", Andra Zvejsalnieka jauna veida ātro uzkodu piedāvājums, Anitas Līces reģionu transporta informācijas sistēma, Arvja Pizeļa tiešsaistes kameru pārraide internetā. Finālā iekļuva arī Modris Megnis ar Eiropā unikālu degvielas un kaitīgo izmešu (CO2) patēriņa samazināšanas iekārtu "Cell Tech", Māris Driķis ar efektīvu siltumizolācijas paneļu ražošanas plānu, Vēsma Lukstiņa ar zupu automāta izveidi un ieviešanu tirgū, Zane Lase-Lasmane ar individualizētu somu ražotni, kā arī Artūrs Filatovs ar autortiesību objektu aizsardzības sistēmu globālajos datu apmaiņas tīklos.

Konkursu "Ideju kauss 2009" rīko LIAA projektā "Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma", un to līdzfinansē Eiropas Reģionālais attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Konkursa ideja pārņemta no Ziemeļeiropas valstīs rīkotā konkursa "Venture Cup". Pirmais šāds konkurss tika rīkots 1998.gadā Gēteborgā, Zviedrijā.

2007.gadā konkursam "Ideju kauss" tika iesniegtas 269, savukārt 2008.gadā - 376 idejas.