2010.gadā plānots saglabāt iepriekšējo īpaši atbalstāmās teritorijas statusu pašvaldībām

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) vadībā šodien notika Nacionālās reģionālās attīstības padomes (NRAP) sēde, kura lēma 2010.gadā īpaši atbalstāmās teritorijas statusu saglabāt visām līdzšinējām teritorijām, izņemot pilsētas, kuras saņem Eiropas Reģionālās attīstības fonda pilsētvides atbalstu, informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Ilze Dišlere.

Tāpat padome konceptuāli atbalstīja plānošanas reģionu piedāvātās īpaši atbalstāmās teritorijas no 2011. līdz 2012.gadam. Piemēram, Vidzemes plānošanas reģionā īpaši atbalstāmās teritorijas statuss tiks piešķirts 12 pašvaldībām, Kurzemes plānošanas reģionā - deviņām pašvaldībām, Zemgales plānošanas reģionā - astoņām pašvaldībām, Rīgas plānošanas reģionā - trīs pašvaldībām un Latgales plānošanas reģionā - 12 pašvaldībām.

Īpaši atbalstāmās teritorijas statuss pašvaldībām tiek piešķirts ar mērķi radīt iespējas ekonomiski vājām vai mazāk labvēlīgām teritorijām attīstīties, veicinot līdzvērtīgu sociālo un ekonomisko apstākļu izveidošanos visā valsts teritorijā.

Komersantiem, kas reģistrēti un darbojas īpaši atbalstāmajās teritorijās, ir iespējams saņemt uzņēmuma ienākuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus, piemērojot īpašu pamatlīdzekļu nolietojuma norakstīšanas kārtību un īpašu zaudējumu segšanas kārtību. Nodokļu atvieglojumi komersantiem tiek piemēroti laika posmā, kurā attiecīgajai teritorijai ir piešķirts īpaši atbalstāmās teritorijas statuss.

Šogad uz uzņēmumu ienākuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem ir pretendējuši septiņi komersanti, kas ir reģistrēti un darbojās īpaši atbalstāmajās teritorijās. Visvairāk pārstāvētais reģions ir Vidzeme un Latgale, savukārt visvairāk pārstāvētās nozares, kurās paredzēts veikt ieguldījumus pamatlīdzekļu iegādei, ir kokapstrāde un mežistrāde.

Īpaši atbalstāmās teritorijas statuss pašvaldībām tika noteikts saskaņā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas piedāvātajiem kritērijiem, starp kuriem ir bezdarba līmenis, nodokļu ieņēmumi pašvaldībā un vienu iedzīvotāju, kā arī darbspējīgo iedzīvotāju īpatsvars, un saskaņā ar plānošanas reģionu rīcībā esošo kvalitatīvo un kvantitatīvo informāciju.

NRAP ir Ministru kabineta izveidota konsultatīva institūcija, kura koordinē reģionālo attīstību, teritorijas plānošanu un zemes politiku valstī.

Īpaši atbalstāmās teritorijas no 2011. līdz 2012.gadam Rīgas plānošanas reģionā būs Salacgrīvas, Jaunpils un Alojas novads.

Kurzemes plānošanas reģionā īpaši atbalstāmās teritorijas būs Durbes, Priekules, Vaiņodes, Skrundas, Dundagas, Rucavas, Alsungas, Rojas un Pāvilostas novads.

Zemgales plānošanas reģionā īpaši atbalstāmās teritorijas būs Aknīstes, Auces, Jēkabpils, Krustpils, Neretas, Viesītes, Jaunjelgavas un Salas novads.

Vidzemes plānošanas reģionā īpaši atbalstāmās teritorijas būs Varakļānu, Apes, Mazsalacas, Jaunpiebalgas, Raunas, Naukšēnu, Vecpiebalgas, Rūjienas, Lubānas, Cesvaines, Ērgļu un Strenču novads.

Latgales plānošanas reģionā īpaši atbalstāmās teritorijas būs Aglonas, Baltinavas, Ciblas, Dagdas, Ilūkstes, Kārsavas, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu un Zilupes novads.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.