Sociālo rehabilitāciju no vardarbības cietušiem bērniem nodrošinās ''Latvijas Bērnu fonds''

Lai noteiktu kārtību, kādā nodibinājums ''Latvijas Bērnu fonds'' (LBF) par valsts budžeta līdzekļiem nodrošinās sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem, kuri cietuši no vardarbības, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi attiecīgus noteikumus.

Ministru kabineta noteikumi Kārtība, kādā bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām, sniedz nepieciešamo palīdzību šodien, 22.decembrī, apstiprināti valdībā.

Saistībā ar pakalpojumu saņemšanu dzīvesvietā, būtiskas izmaiņas netiek paredzētas, jo, tāpat kā līdz šim, plānots noslēgt vienošanos ar pašvaldībām par pakalpojumu nodrošināšanu dzīvesvietā.

LBF sniegs sociālās rehabilitācijas pakalpojumus fonda nodibinājumos saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē publisko iepirkumu, nodrošinot, ka minētie pakalpojumi ir pieejami visos plānošanas reģionos. Vienlaikus noteikumi paredz, ka, nepieciešamības gadījumā, atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē publisko iepirkumu, LBF izvēlēsies citus Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētus sociālo pakalpojumu sniedzējus un slēgs līgumus ar tiem.

Tāpat LBF, pamatojoties uz pašvaldību sociālo dienestu informāciju, lems par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu konkrētajām pašvaldībām, slēdzot līgumus ar pašvaldību sociālajiem dienestiem par minēto pakalpojumu apmaksu un sniegšanu dzīvesvietā.

Vienlaikus LBF apkopos pašvaldību sociālo dienestu informāciju par bērnu skaitu, kuri cietuši no vardarbības un kuriem nepieciešama sociālā rehabilitācija. Tāpat LBF veidos datu bāzi par dzīvesvietā un iestādē, un sociālās rehabilitācijas institūcijā sniegtajiem pakalpojumiem bērniem, kuri cietuši no vardarbības.

LM slēgs līgumu ar LBF par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu, kurā iekļaus sociālās rehabilitācijas pakalpojuma finansēšanas nosacījumus, pārraudzības un informācijas aprites kārtību, kā arī citus pakalpojuma sniegšanai būtiskus noteikumus. 2010.gadā kopumā sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā plānots sniegt 1320 bērniem un institūcijā 963 bērniem, kuri cietuši no vardarbības.

Tāpat noteikumi paredz, ka atsevišķos gadījumos pēc sociālo pakalpojumu sniedzēja pamatota iesnieguma sociālās rehabilitācijas kursu varēs pagarināt līdz 30 vai komplekso sociālās rehabilitācijas kursu līdz 60 dienām.

Atgādinām, ka atbilstoši š.g. 7.maijā pieņemtajiem grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, no 2010.gada 1.janvāra sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem, kas cietuši no vardarbības nodrošina Latvijas Bērnu fonds.

Svarīgākais