Atbalsta ieceri Saeimas vēlēšanās balsot ar ID kartēm

© F64

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas ļaus pilsoņiem, kuriem nav pases, bet ir elektroniskā identifikācijas (eID) karte, šogad Saeimas vēlēšanās balsot, uzrādot arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātu vēlētāju apliecību.

Koalīcijas partiju deputātu iesniegtie likuma grozījumi paredz, ka vēlētāju apliecības Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās varēs saņemt no 22.septembra. Tās pienāksies pilsoņiem, kuriem ir identifikācijas karte, bet nav derīgas pases.

Tāpat Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja saistītus grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā.

Jau vēstīts, ka PMLP un CVK kopīgu diskusiju rezultātā ir nonākušas pie risinājuma, ka personas, kurām izsniegtas tikai eID kartes, rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties ar īpaši izveidotām vēlētāju apliecībām, aģentūrai LETA pastāstīja PMLP sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Laiva.

PMLP un CVK izstrādāto variantu Saeimas koalīcijas sadarbības padome atzinusi par piemērotāko risinājumu, kas neprasa pārmērīgi lielus finanšu resursus.

Vēlētāju apliecības elektroniskās identifikācijas kartes īpašnieki varēs izņemt, sākot ar desmit dienām pirms vēlēšanām PMLP filiālēs. Paredzēts, ka CVK apliecības personalizēs un nosūtīs PMLP. Savukārt, piedaloties vēlēšanās, apliecība būs jāuzrāda kopā ar elektronisko identifikācijas karti, un tā netiks vēlētājam nodota atpakaļ.

PMLP aplēses liecina, ka vēlētāju apliecību izgatavošana izmaksās aptuveni 4500 eiro. P provizoriski tās būs nepieciešamas 28 000 personu. Vienlaikus nav iespējams prognozēt, cik Latvijas pilsoņu, kuri izņēmuši tikai elektroniskās identifikācijas kartes, izmantos iespēju piedalīties Saeimas vēlēšanās ar vēlētāju apliecību.