Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ušakovam paredz nozīmīgu lomu politikā

© publicitātes

Šonedēļ aprit pieci gadi, kopš Nils Ušakovs kļuvis par Rīgas domes priekšsēdētāju. Lai gan viņa saimniecisko darbību vērtē dažādi, tomēr aptaujātie eksperti un kādreizējie mēri atzīst, ka Nils Ušakovs ir izaudzis par pirmā līmeņa politiķi, ar kuru nāksies rēķināties un kura karjera var būtiski ietekmēt Latvijas politisko vidi.

Vērtējot savu darbību galvaspilsētas vadībā, N. Ušakovs uzsver: viņa prioritāte nemainīgi esot bijusi sociālais atbalsts iedzīvotājiem, skolu un bērnudārzu remonts, kā arī jaunu dzīvokļu celtniecība. Kā saimniecisko veiksmi galvaspilsētas mērs piemin bezmaksas sabiedriskā transporta ieviešanu invalīdiem, pensionāriem un skolēniem. N. Ušakovs arī uzskaita jaunos veloceliņus, Rīgas Krievu teātra ēkas remontu, 1. slimnīcas un Šarlotes poliklīnikas renovāciju, kultūras nama Ziemeļblāzma un Spīķeru kvartāla atdzimšanu, jauno peldvietu Lucavsalā un skaistas tradīcijas iedibināšanu kopīgi līgot krastmalā.

Mērķēs uz augstākajiem amatiem

Tikmēr politologs Ivars Ījabs norāda, ka N. Ušakova saimnieciskā darbība neesot ne labāka, ne sliktāka kā viņa priekšgājējiem, taču pašreizējā mēra spēcīgākā īpašība ir prasme pareizi veidot mārketingu. «Nila Ušakova stiprā puse ir inteliģence un spēja mācīties. Iespējams, viņa saimnieciskās zināšanas nav tik spīdošas, kā tiek pasniegts, taču viņam nav aiztures deleģēt pienākumus un vaicāt padomu. Turklāt Nils Ušakovs ir visur, kur tiek atklāts veloceliņš, skola vai stadions, un tas veido mēra pozitīvo publicitāti. Ar to viņš atšķiras no saviem priekšgājējiem. Pašreizējais Rīgas mērs ir jaunās paaudzes politiķis, kurš māk un grib piestrādāt pie savas publicitātes. Kā bijušais žurnālists viņš lieliski saprot pozitīvā tēla veidošanas principus un tā nozīmību,» komentē eksperts. Politologs arī ir pārliecināts – piecu gadu laikā N. Ušakovs ir izveidojies par nopietnu politisko spēlētāju, kura turpmākā karjera var būtiski ietekmēt visu Latvijas politisko vidi. «Domāju, ka pēc trim gadiem, nākamajās pašvaldību vēlēšanās Nils Ušakovs būs izaudzis no pašvaldības vadītāja krēsla un būs atvērts citām lietām. Par ierindas Saeimas deputātu viņš, protams, nevēlēsies kļūt. Arī par Saeimas frakcijas vadītāju ne. Taču nozares ministra, Saeimas spīkera vai premjerministra postenis viņam varētu šķist saistoši,» uzskata I. Ījabs.

Pareizi pozicionēts tēls

To, ka N. Ušakova spēcīgākais trumpis ir precīzi pozicionēts mārketings, sarunā ar Neatkarīgo atzīst arī vairāki kādreizējie Rīgas domes vadītāji, kuri pārstāv gan kreisajam flangam draudzīgus strāvojumus, gan arī tā politiskos oponentus.

Viens no ilglaicīgākajiem Rīgas mēriem savulaik ir bijis Alfrēds Rubiks, kura šābrīža popularitāte joprojām sakņojas kādreizējā Rīgas izpildkomitejas priekšsēdētāja postenī. A. Rubiks uzskata, ka pieci gadi galvaspilsētas vadītāja amatā nav ilgs laiks un, lai kvalitatīvi īstenotu visas saimnieciskās ieceres, par mēru būtu jābūt vismaz 10 gadus vai pat ilgāk. «Esmu par tādu sistēmu, kāda pastāv daudzās Francijas pilsētās, kur mēra amats tiek saglabāts visu mūžu. Ja politiķis patiesi vēlas realizēt vērienīgus saimnieciskos projektus, būs nepieciešams ilgs laiks, kamēr notiek projektēšana, finansējuma meklēšana, būvniecība,» klāsta A. Rubiks. «Neesmu analizējis Nila Ušakova saimniecisko veikumu, taču man šķiet, ka viņš ir talantīgs pilsētas reprezentētājs. Man patīk veids, kādā viņš komunicē ar sabiedrību, kādā reprezentē mūsu pilsētu ārpus Latvijas robežām. Viņam ir teicams publiskais tēls,» ir pārliecināts A. Rubiks.

Aizēno būtiskāko

To, ka N. Ušakova augsto reitingu pamatā ir pareizi veidota sabiedrisko attiecību stratēģija, atzīst arī kādreizējais Rīgas mērs, tēvzemietis Andris Ārgalis. Tomēr kādreizējais mērs brīdina – pareizi pozicionēts tēls nereti traucē saskaitīt objektīvo lietu kārtību un to, kā patiesībā galvaspilsētā notiek saimniekošana. «Sabiedrība zina un seko līdzi tam, ka Nilam Ušakovam ir četri kaķi, taču neinteresējas par to, kā piepildās budžets vai tiek tērēta nauda,» uzsver A. Ārgalis, piebilzdams – neraugoties uz dažādiem vērtējumiem, nevar noliegt, ka N. Ušakovs šobrīd aug par spēcīgu politisko figūru un nākotnē viņa loma varētu tikai pieaugt.