Vienas cūkas analīzes saistībā ar mēri izmaksā 46,28 eiro

© f64

Visas nepieciešamās dzīvnieku asins analīzes saistībā ar Āfrikas cūku mēri tiek veiktas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "Bior", savukārt vienas cūkas analīzes izmaksas ir 46,28 eiro, informē "Bior" direktors Aivars Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka analīžu izmeklējumus mēra diagnostikai tiek izpildītas divas dažādas analīzes, bet neskaidrību gadījumā, lai apstiprinātu primāros rezultātus, var būt nepieciešamas vēl trīs dažādas analīzes.

"Analīzes var izpildīt tikai tādas specializētas laboratorijas apstākļos, kura ir aprīkota ar aparatūru molekulāri bioloģisko un specifisko imūnķīmisko testu izpildei. Vienas cūkas analīzes maksā 46,82 eiro," sacīja Bērziņš.

Tāpat viņš sacīja, ka analīžu rezultātus var iegūt vienas darbdienas laikā, tomēr atsevišķos gadījumos, ja rezultāti ir pretrunīgi vai neskaidri, ir nepieciešamas atkārtotas un vēl papildus analīzes. Tad rezultātu var saņemt divu darbdienu laikā.

Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe "Nozarei" sacīja, ka dienesta inspektori un pilnvarotie veterinārārsti šodien turpina apsekot saimniecības un ņem no cūkām asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Dati par izmeklēto mājas cūku un mežacūku skaitu, kā arī par analīžu rezultātiem būs šodien pēcpusdienā, norādīja Joffe.

Savukārt par nereģistrētu cūku skaitu PVD būs informācija tad, kad inspektori un veterinārārsti būs apsekojuši katru māju aizsardzības un uzraudzības zonā, norādīja Joffe.

Kā ziņots, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) rīt vērsīsies valdībā ar aicinājumu mēra uzraudzības teritorijā ieviest ārkārtas situāciju. Tāpat viņš sacīja, ka Ministru kabinetam tiks iesniegti arī aprēķini par slimības apkarošanai un kompensācijām nepieciešamajiem papildu līdzekļiem, tomēr pašlaik, pirmdienas rītā, šīs summas aplēses vēl nav zināmas.

Tāpat Dūklavs norādīja, ka Āfrikas cūku mēra izplatībā lielus draudus rada ne tikai inficētās mežacūkas, bet arī saimniecībās turētās nereģistrētās cūkas. Viņš sacīja, ka visā uzraudzības teritorijā cūku turētājiem netiks konfiscēti un sadedzināti visi šie mājlopi - tas tiks darīts tikai slimības skartajās novietnēs. Turklāt cūku reģistrācija notiks bez maksas.

"Aicinu visus zemniekus, kaut vienas vai divu cūku turētājus, jau tuvākajā laikā reģistrēt mājdzīvniekus, jo tas ievērojami atvieglos Pārtikas un veterinārā dienesta darbību, veicot ārkārtas pasākumus šajā teritorijā. Arī Lauksaimniecības datu centra darbinieki būs pretimnākoši, veicot šo procedūru, šis pasākums ir bez maksas," sacīja ministrs.

Saskaņā ar Lauksaimniecības datu centrā pieejamo informāciju uz 1.jūniju Latvijā kopumā reģistrētas 300 612 cūkas.

Kā ziņots, 26.jūnijā PVD Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni. Tāpat klātbūtne apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Inficētajā teritorijā iekļauti šādi Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededze un Liepna.

Kā "Nozare.lv" norādīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, ja slimība izplatīsies, kas diemžēl ir ļoti iespējams, šādu zonu nāksies noteikt aizvien plašākā apmērā. "Lai gan par šo slimību zinājām jau sen un paspējām izstrādāt rīcības plānu, sērgas izplatība radīs ļoti lielus riskus gan zemniekiem, gan pārstrādātājiem, ja tādi būs inficētajā zonā," sacīja Balodis.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.