Krievija daļēji atvieglos kravas auto kontroli pierobežā [papildināts]

© f64

Latvija ir saņēmusi apstiprinājumu no Krievijas Muitas dienesta, ka tiek vienkāršoti pastiprinātie kontroles pasākumi uz valsts robežas, aģentūru LETA informēja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Krievijas puse esot devusi norādījumu no šodienas muitas dienestiem vienkāršot atsevišķas ieviestās procedūras. "Šī ir pozitīva ziņa, kas varētu vienkāršot izveidojušos situāciju," uzsvēra ministrs, pieļaujot, ka situācija uz robežas varētu sākt normalizēties.

Riekstiņš arī norādīja, ka šis ir pagaidu lēmums, tāpēc ir svarīgi, lai atbildīgās Latvijas institūcijas un autopārvadātāji turpinātu dialogu ar Krievijas pusi par konstatēto pārkāpumu novēršanu.

Šodien Krievijas muita publiskojusi informāciju par lēmumu daļēji atvieglot kravas auto kontroli pierobežā, nra.lv informēja Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Valpētere.

Krievijas muita apstiprina, ka ir saņemti Latvijas autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" priekšlikumi kaimiņvalstij radīto zaudējumu atmaksai, līdz ar to, izprotot grūto situāciju, kontrole uz Latvijas - Krievijas robežas tiks daļēji atvieglota. Tomēr Krievijas muita norāda, ka lēmumu par pastiprinātas kontroles atcelšanu pilnībā pieņems tiklīdz sekos reāla rīcība zaudējumu atmaksāšanā.

Rīt, 23.decembrī, Satiksmes ministrijā (SM) ir sasaukta darba grupa, lai tālāk risinātu Latvijas - Krievijas aktuālās robežšķērsošanas problēmas, kas saistītas ar Krievijas muitas dienesta pastiprināto mūsu valsts autopārvadātāju kontroli.

Darba grupā piedalīsies pārstāvji no SM, Iekšlietu ministrijas AS "Latvijas autoceļu uzturētājs", VAS "Latvijas Valsts ceļi", Autopārvadātāju asociācijas "Latvijas Auto", Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes.

Jau ziņots, ka pagājušā nedēļā Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas Transporta darba grupā abu valstu delegācijas vienojās par konkrētiem soļiem pastiprinātās kontroles pārtraukšanai uz Krievijas robežas.

Tika nolemts, ka Starptautiskā autopārvadātāju asociācija "Latvijas auto" līdz 21.decembrim sagatavos priekšlikumus Krievijas muitas vadībai, kā segt negodprātīgo mūsu valsts autopārvadātāju radītos zaudējumus kaimiņvalstij, kas pārsniedz apdrošināšanas limitu. Savukārt, Krievijas puse apņēmās pēc iespējas īsākā laikā izskatīt Latvijas piedāvājumu un iespējams jau nākamnedēļ pirmajā pusē apturēt pastiprināto kontroli uz Krievijas robežas.

LETA jau ziņoja, ka kritiska situācija Latvijas autopārvadātājiem izveidojusies arī Krievijas pusē, kur rindā jau vairākas dienas gaida ap 250 automašīnu, žurnālistus informēja Latvijas autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš.

Tiem autovadītājiem, kuri nogādājuši kravas un dodas atpakaļ, ir apgrūtināta izbraukšana no Krievijas, jo muitas darbinieki vēloties saņemt apstiprinājumu no kravu saņēmējiem, kam pēc dokumentiem tā nogādāta. Šādas informācijas saņemšana prasa ilgu laiku, un pārvadātāji spiesti gaidīt.

"Situācija ir kritiska," rezumēja Trēziņš. Pārvadātāji vairākas dienas ir spiesti gaidīt stiprā salā, divas mašīnas esot pat "aizsalušas", tāpat vairāki autopārvadātāji esot apzagti.

Latvijas puse jau iesniegusi savus priekšlikumus situācijas risināšanai, nākot pretī Krievijas puses iebildumiem par karnešu garantiju apdrošināšanas maksājumiem, jo daļu konstatēto zaudējumu esot apņēmusies segt "Latvijas auto".

Krievijas Federālais muitas dienests sācis papildu pārbaužu veikšanu, lai kontrolētu Latvijas autopārvadātājus, kā dēļ tiek kavēta Latvijas un Krievijas robežas šķērsošana Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktos.

Svarīgākais