NEPLP lūgs ieviest oficiālu TV programmu "testa režīmu"

© publicitātes

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šodien nolēma vērsties Saeimā ar lūgumu precizēt vairākas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normas, kas skar ārvalstu TV programmu retranslāciju Latvijā, biznesa portālu "Nozare.lv'' informēja NEPLP pārstāvji.

Viens no nepieciešamajiem likuma precizējumiem skar TV programmu "testa režīmu". NEPLP rosina iestrādāt likumā normu, kas ļautu TV programmu retranslētājiem lūgt piemērot testa režīmu uz laiku līdz trim mēnešiem pirms retranslācijas atļaujas saņemšanas.

NEPLP skaidro, ka patlaban vairāku kabeļoperatoru praksei retranslēt TV programmas, piemēram, Krievijas "Planeta RTR", testa režīmā nav likumīga pamata. NEPLP esot vairākkārt brīdinājusi kabeļoperatorus, ka retranslācijas veikšanai Latvijā nepieciešama attiecīga NEPLP atļauja un patlaban testa režīms likumā nav noteikts, kaut arī nozarē plaši tiek izmantots citos gadījumos, norāda padomes pārstāvji.

NEPLP iepriekš tikusies ar kabeļoperatoriem, lai pārrunātu "Planeta RTR" retranslāciju. Ņemot vērā no kabeļoperatoriem pausto apņemšanos nepieciešamības gadījumā nodrošināt TV programmas retranslāciju bez ziņu un diskusiju raidījumiem, kuru dēļ NEPLP 3.aprīlī pieņēma lēmumu par programmas "Rossija RTR" retranslācijas ierobežošanu valstī, NEPLP ir aicinājusi "Planeta RTR" pilnvaroto pārstāvi SIA "Baltic Media Union" (BMU) informēt par iespējām veikt TV programmu retranslāciju ar izmaiņām programmas saturā.

Viens no kabeļoperatoriem - "Baltcom" - ir apliecinājis gatavību veikt izmaiņas retranslējamās TV programmas saturā, ja BMU šādu iespēju apstiprinātu.

13. jūnijā gan NEPLP saņēmusi vēstuli no BMU, kurā teikts, ka raidījumu saturs un izmaiņu veikšana nav uzņēmuma kompetencē, un lūgts līdz 4. jūlijam pagarināt atbildes sniegšanu.

NEPLP arī lūdz Saeimu papildināt Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, lai dotu NEPLP tiesības kopā ar VAS "Elektroniskie sakari" darbiniekiem ieiet elektronisko plašsaziņas līdzekļu tehnisko struktūrvienību telpās un monitorēt retranslācijas atļauju nosacījumu izpildi. Tas ļautu NEPLP konstatēt retranslācijas atļauju nosacījumu pārkāpumus un tos efektīvi novērst, kas šajā gadījumā nav iespējams.

Tāpat NEPLP aicina paplašināt retranslācijas definīciju, attiecinot to arī uz satelītapraidi. Tas nepieciešams, lai visi elektronisko plašsaziņas līdzekļu komersanti būtu vienādos konkurences apstākļos neatkarīgi no programmas izplatīšanas tehnoloģiskā risinājuma.

"NEPLP uzskata, ka, piemēram, uzņēmuma "Viasat" veiktā darbība pēc būtības ir pielīdzināma retranslācijai. Tomēr šāda interpretācija pašlaik neatbilst Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā ietvertajai retranslācijas definīcijai. Lai minēto neatbilstību atrisinātu, arī ir veicami attiecīgi grozījumi likumā", skaidro NEPLP.

Kā ziņots, NEPLP aprīlī pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem ierobežot TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā.

NEPLP izplatītajā paziņojumā norādīts, ka, "izskatot administratīvo lietu par iespējamo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu Latvijas teritorijā retranslētās programmas "Rossija RTR" saturā, NEPLP pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu aizliegt retranslēt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā trīs mēnešus no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas".

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais