Jāņi ir neapzinīgāki autovadītāji nekā Līgas

© f64

Saglabājas pērn novērotā tendence - Jāņi izraisa negadījumus daudzas reizes biežāk nekā Līgas, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotie dati par autovadītājiem un autoīpašniekiem Jāņiem un Līgām.

Saskaņā ar LTAB datiem autovadītāji Jāņi pērn izraisījuši 1247 satiksmes negadījumus, kas ir nedaudz vairāk kā 2012.gadā. Savukārt autovadītājas Līgas 2013.gadā izraisījušas 107 satiksmes negadījumus, izraisīto avāriju skaitam paliekot gandrīz nemainīgam.

Latvijā ir reģistrēts 32 841 autovadītājs Jānis un 5145 Līgas. Izrēķinot proporcionālo attiecību starp reģistrēto autovadītāju un izraisīto satiksmes negadījumu skaitu, redzams, ka 2013.gadā viens no 26 autovadītājiem Jāņiem vismaz reizi ir izraisījis avāriju, savukārt Līgas - tikai viena no 48.

Autoīpašnieku kategorijā vērojams, ka ar Jāņu īpašumā reģistrētajiem auto ir izraisīts vairāk satiksmes negadījumu nekā ar Līgām piederošajiem auto. 2013.gadā ar transportlīdzekļiem, kuru īpašnieki ir Jāņi, izraisīti 778 satiksmes negadījumi, turpretim ar Līgu īpašumā esošajiem transportlīdzekļiem - tikai 84 avārijas.

LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics paziņojumā medijiem skaidro: izraisīto negadījumu skaits ir viens no galvenajiem komponentiem, kas ietekmē transportlīdzekļa īpašnieka "bonus-malus" klasi, tādējādi var prognozēt, ka autovadītājām Līgām ir ne tikai labāka "bonus-malus" klase, bet prognozējami tās arī mazāk maksās par savu OCTA polisi, jo "bonus-malus" ir viens no galvenajiem komponentiem, kas tiek ņemts vērā OCTA cenas aprēķināšanā. Stengrevics uzsver šo aspektu, jo bieži autovadītāji uzskata, ka ceļu satiksmes negadījums nenesīs nekādas būtiskas sekas, ja neskaita spēkrata remontā ieguldāmo summu. Tomēr tikai viens ceļu satiksmes negadījums autoīpašniekam var sabojāt tā apdrošināšanas vēsturi uz 11 gadiem, brīdina Stengrevics.

"Bonus-malus" ir transportlīdzekļa īpašnieka apdrošināšanas risku vērtēšanas sistēma, kuru veido 17 riska klases: pazemināta riska jeb "bonus" klases no 7 - 17. (parasti tiek piemērots OCTA cenas samazinājums) un paaugstināta riska jeb "malus" klases no 1 - 5. (parasti tiek piemērota cenas piemaksa), 6.klase jeb sākumklase, kurā automātiski nokļūst tie auto īpašnieki, kas pirmo reizi noformē OCTA polisi sev piederošajam transportlīdzeklim noteiktā kategorijā. "Bonus-malus" klases pārrēķins notiek reizi gadā septembrī.