Wizz Air atver bāzi Rīgā

© F64

Kopš vakardienas lidosta Rīga ir kļuvusi par zemo cenu aviosabiedrības Wizz Air lidmašīnu bāzes vietu.

«Liela diena Rīgai,» uzsvēra Wizz Air komercdirektors Ģerģs Abrāns. Viņa teikto apliecināja fakts, ka bāzes atklāšanas ceremonijā piedalījās ne vien lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks, bet arī Latvijas Republikas satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Tas varētu nozīmēt, ka Ģ. Abrāna pieteiktā «lielā diena» attiecas uz pilsētu Rīgu, nevis tikai uz lidostu Rīga.

Lidmašīnu bāze – tas skan lepni, bet konkrētajā gadījumā nenozīmē, ka Wizz Air būtu apgādājusies vai apgādāta ar lidmašīnu remontam vai vismaz stāvēšanai sagatavotām telpām. Bāze šajā gadījumā nozīmē, ka viena Wizz Air lidmašīna Rīgā pastāvēs ilgāk nekā parasti, kad lidmašīnas, izņemot airBaltic lidmašīnas, Rīgā uzkavējas tikai tik ilgi, cik nepieciešams pasažieru un kravu nomaiņai. Tomēr kaut kādi lidmašīnas tehniskās, sanitārās un kosmētiskās uzkopšanas darbi Rīgā patiešām notiks, Wizz Air šeit ir nolīdzis darbinieku komandu.

A. Mūrnieks skaidroja, ka lidostu interesē pasažieru plūsmas sadalīšanās starp vairākām aviokompānijām, lai tās konkurētu ar zemākām biļešu cenām pasažieriem un neprasītu ekskluzīvas tiesības lidostas infrastruktūras izmantošanā. Dažādos lidostas vēstures posmos pie šādām tiesībām lidostā ir tikušas Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic un vismaz Eiropas mērogā agresīvākā zemo cenu kompānija Ryanair. Šādas tiesības dažām aviokompānijām ir ticamākais iemesls, kāpēc no Rīgas atteikušās citas aviokompānijas, kuru sarakstu varētu sākt ar Easy Jet un British Airways. Tomēr lidosta tukšāka nekļuva. Tajā apkalpoto pasažieru skaits 2011. gadā mazliet pārsniedza 5 miljonus, pēc tam mazliet nesasniedza 5 miljonus gadā, bet tās ir sīkas svārstības, salīdzinot ar kritumu citās nozarēs. Pašlaik Rīgā piezemējas 17 aviosabiedrību lidmašīnas, kas aizved uz 83 galamērķiem.

Wizz Air sola šogad Rīgas lidostai piegādāt 348 000 pasažieru. Tas nozīmē jūtamu pasažieru skaita pieaugumu, jo pērnais Wizz Air rādītājs Rīgā ir 230 000 pasažieru. Lai savu plānu izpildītu, Wizz Air šajās dienās atklāj jaunus maršrutus no Rīgas uz Barselonu Spānijā, Parīzi Francijā un Donkasteru/Šefīldu Anglijā, bet augusta beigās arī uz Dortmundi Vācijā. Tiek palielināts reisu skaits jau esošajos maršrutos uz Londonu un Oslo. Wizz Air reklamē biļešu cenas zem 25 un 50 eiro. Tās izmantojamas, ja biļetes tiek pirktas laikus un ja ceļotājus apmierina piezemēšanās ne gluži līdzās pilsētām, ar kurām apzīmēti Wizz Air maršruti.

Svarīgākais