Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Kam piederēs Zaļkalna galva?

© F64

Akmeņkalis Guntis Pandars plāta rokas – akmenī kaltais Teodora Zaļkalna portrets ir notīrīts un novietots darbnīcas teritorijā uz postamenta. Gaida akmeņkalis un gaida Zaļkalns. G. Pandars šajā gadījumā ir kļuvis par situācijas ķīlnieku. Viņš gan tik skaļus vārdus nelietotu un visu uztver mierīgi – gan jau risinājums pienāks.

Savulaik T. Zaļkalna portretējumu akmenī no darba autora atraitnes atpirka tēlnieki Imants Lukažs un Kārlis Baumanis. Tolaik bijusi iecere šo darbu uzstādīt Siguldā, jo viens no pirmajiem profesionālajiem latviešu tēlniekiem Teodors Zaļkalns dzimis Allažu pagastā, tagadējā Siguldas novada administratīvajā teritorijā. G. Pandars stāsta, ka tēlnieki palūguši viņam un kolēģiem akmeni notīrīt. Kad tas izdarīts, kaut kas sabremzējies sarunās ar Siguldas pašvaldību. Abi tēlnieki aizgājuši aizsaulē, par darba likteni sākuši interesēties darba autora radinieki, bet arī tad savas korekcijas ieviesusi nāve.

Siguldas novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte notikušajā ievieš skaidrību un dod cerības. «Pirms trim gadiem Siguldas novada pašvaldība saņēma vēstuli, ka šāds skulpturāls objekts ir un to iespējams iegūt īpašumā,» viņa stāsta. Līdz pat pagājušajai nedēļai Siguldā nebija ne pilsētas mākslinieka, ne ainavu arhitekta, kuri plānotu un veidotu pilsētvides politiku ilgtermiņā. «Mums pat ainavu politika nav izstrādāta, kur novietot pilsētvides objektus. Man gribējās vienu reklāmas objektu izvietot, bet kur likt, kā likt? Pēdējos gados nekas arī nav uzstādīts. Tikai Stacijas laukums labiekārtots.»

J. Borīte atceras, ka pirms vairākiem gadiem pašvaldībā diskutēja, kur Zaļkalna portretu novietot. Siguldā vai Allažos, kas ir slavenā tēlnieka dzimtā vieta? «Es saku jā, Zaļkalna galvai jābūt. Pašlaik mēs neesam definējuši, kur būtu labākā vieta. Ja Allažos, tad var iebilst, ka tūristi tur nebrauks. Tur pie skolas jau ir, kā mēs saucam, mazais Zaļkalns. Nevajag nolikt nolikšanas pēc,» viņa izskaidro situāciju. Tāpēc deputāti šā jautājuma izskatīšanu uz laiku ir atlikuši.

Pagājušajā nedēļā pašvaldībā ir izveidota ainavu valde. J. Borīte uz jauno institūciju raugās ar cerībām, jo tajā strādās daudzu nozaru speciālisti, kuri priekšlikumus varēs izvērtēt daudzpusīgi. «Man tā vēstule ir neizdarīto darbu mapītē, tā nav nolikta pavisam malā. Šis jautājums tiks aktualizēts,» sola Kultūras pārvaldes vadītāja.