Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Laviņš: No šīs dienas Muižniece zaudējusi ST tiesas tiesneša amatu

© F64

Ar šodienas Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departamenta notiesājošo spriedumu Vineta Muižniece ir zaudējusi savu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatu, žurnālistus informēja ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Viņš piebilda, ka Muižniecei vairs nav tiesiska pamata turpināt darbu ST jurista amatā, tāds pastāvējis tikai krimināllietas izskatīšanas laikā. "Līdz ar ST tiesneša amata zaudēšanu nav pamata turpināt darbu ST jurista amatā, jo jurista amatu viņa pildīja tikai tāpēc, ka bija tiesvedības process, un ar priekšsēdētāja rīkojumu un viņas piekrišanu uz laiku, kamēr tika izskatīta krimināllieta, viņa bija norīkota darbā par tiesas juristu."

Jautāts, vai šī situācija un Muižnieces tiesvedība ir iedragājusi ST reputāciju, Laviņš atzina, ka, bez šaubām, tas esot nepatīkami, tomēr tiesas reputācija esot atkarīga no tās pieņemtajiem nolēmumiem. "Tas ir pats būtiskākais, manuprāt, - cik argumentēti, cik izsvērti ir mūsu nolēmumi. Es domāju, ja mēs turpināsim tādā paša garā, kā tas ir sākts, tad mūsu autoritāte būs tāda pati vai tikai pieaugs," sacīja Laviņš.

Tāpat uz jautājumu, kādam vajadzētu būt nākamajam ST tiesnesim un pēc kādiem kritērijiem jāvadās, Laviņš atbildēja, ka pēc tiem, kādi norādīti likumā. ST priekšsēdētājs sacīja, ka viņam vajadzētu būt ar nevainojamu reputāciju un augstāko juridisko izglītību, kā arī kandidātam jābūt vismaz ar desmit gadu stāžu juridiskajā specialitātē. "Parlamentam tagad kārtīgi ir jāizvērtē kandidāts, kuru virzīs amatam ST," uzsvēra Laviņš.

Viņš atzinīgi novērtēja Muižnieci kā juristi ST, norādot, ka viņai ir liela pieredze dažādu normatīvo aktu izstrādē un šīs labās lietas ST ļoti labi izmantoja, jo Muižniece tika iesaistīta dažādu iekšējo normatīvo aktu projektu izstrādē. Tomēr Muižnieces tālākos plānus Laviņš ar viņu nav pārrunājis.

Tāpat tehniski Muižniece varētu vēlreiz pieteikties darbā uz ST jurista amatu, bet tad komisija ST vērtētu attiecīgo kandidatūru. Jautāts, vai notiesāta persona var strādāt par juristu, ST priekšsēdētājs norādīja, ka tāds aspekts tiktu vērtēts.

Kā ziņots, AT Krimināllietu departaments šodien atstāja negrozītu apelācijas instances tiesas lēmumu, ar kuru ST tiesnese Muižniece atzīta par vainīgu un sodīta par to, ka viņa, būdama valsts amatpersona, izdarīja dokumenta viltošanu. Kā norādīja AT preses sekretāre Baiba Kataja, līdz ar to notiesājošais spriedums stājas likumīgā spēkā. Par dokumenta viltošanu Muižniecei būs jāmaksā naudas sods desmit minimālo mēnešalgu jeb 2846 eiro (2000 latu) apmērā.

AT Krimināllietu departamenta lēmums nav pārsūdzams.

2011.gada 1.jūnijā ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pret Muižnieci sāka kriminālprocesu. Pāris dienas vēlāk ST apturēja tiesneses Muižnieces pilnvaras. Pilnvaru apturēšanu ierosināja pati Muižniece.

Saskaņā ar apsūdzību Muižniece, būdama valsts amatpersona - Saeimas deputāte un vienlaikus arī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja -, viltojusi dokumentu - Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu.