DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© F64 Photo Agency

Šīsdienas būtiskāko notikumu apskats

* GATAVOJAM LIETUSSARGUS: Sinoptiķu prognozes Līgo dienai, vakaram un Jāņiem nav iepriecinošas - lietus gaidāms daudzviet, un Jāņu dienā tas pat būs ilgstošs, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

* IEKŠĒJAS DOMSTARPĪBAS: Vienotības norobežošanās no savas politiķes, veselības ministres Ingūnas Circenes ir arvien klajāka. Solvita Āboltiņa šodien paziņoja, ka nepiekrīt ilgstoši slimojošajai ministrei Ingrīdai Circenei, kura ir paudusi, ka trīs mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām, nav pamata runāt par nepieciešamību viņai atkāpties no amata. S. Āboltiņa pauda, ka veselības joma ir nopietna nozare, kurā ir nepieciešama konkrēta rīcība. Viņasprāt, I. Circenei būtu jāizvērtē vai spēj pildīt ministra amata pienākumus un vai ir spējusi pirms slimības sākšanās izveidot dialogu ar nozares pārstāvjiem.

* BEIDZOT NOBALSO: Pēc daudzus mēnešus ilgām debatēm Saeimas deputāti šodien beidzot galīgajā, lasījumā pieņēma Satversmes preambulu, kurā noteikts, ka Latvija izveidota, lai garantētu latviešu nācijas pastāvēšanu un nodrošinātu Latvijas tautas un ikviena brīvību un labklājību.

* NO AUGSTIEM PLAUKTIEM: Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki otrdien veikuši kratīšanu kāda VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) vidēja līmeņa vadītāja kabinetā. Portāls "Pietiek.com" vēsta, ka kratīšana varētu būt notikusi pie LDz darbinieka, kurš saistīts ar vidējiem un nelieliem iepirkumiem, piemēram, par uzņēmuma remontdarbiem.

* GALA INSTANCE:  Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šodien atstāja negrozītu apelācijas instances tiesas lēmumu, ar kuru Satversmes tiesas (ST) tiesnese Vineta Muižniece atzīta par vainīgu un sodīta par to, ka viņa, būdama valsts amatpersona, izdarīja dokumenta viltošanu. Līdz ar to notiesājošais spriedums stājas likumīgā spēkā. Par dokumenta viltošanu Muižniecei būs jāmaksā naudas sods desmit minimālo mēnešalgu jeb 2846 eiro (2000 latu) apmērā. AT Krimināllietu departamenta lēmums nav pārsūdzams.

*VISS NO JAUNA: Spānijas jaunais karalis Felipe VI šodien valsts parlamentā nodeva svinīgo zvērestu. Pēc 39 gadus valdījušā karaļa Huana Karlosa nu Spānijai atkal jauns karalis.

 
*DRAUDI: Zviedrijas policija ceturtdien norobežoja divus rajonus Stokholmas centrā, kur cilvēktiesību aizstāvju organizācijas birojā iegājis ar sprāgstvielām bruņojies vīrietis. Pēc piecu stundu ilgām pārrunām vīroetis policijai padevās. Kā vēlāk noskaidrojās vīrietis, kurš izteicis neapmierinātību ar partijām Zviedrijas parlamentā, nemaz nebija bruņots.
 

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.