Populārākā tradīcija Līgo vakarā - alus dzeršana

© publicitātes

Kā rāda alus darītavas Aldaris veiktā aptauja Aldara Papardes indekss, šogad Jāņus svinēs 85% aptaujāto. Respondenti kā visizplatītāko (61%) šo svētku tradīciju min alus baudīšanu, kam seko Līgo dziesmu dziedāšana (42%), vainagu pīšana (41%) un lēkšana pāri ugunskuram (37%), bet 13% atzīst, ka neievēro nevienu Jāņu tradīciju. Papardes ziedu Līgo vakarā dodas meklēt vien aptuveni 20% aptaujāto.

Jāņu tradīcijas vienlīdz aktīvi cenšas ievērot gan latvieši, gan citu tautību pārstāvji. Vienojošais elements ir alus baudīšana, ko vienlīdz iecienījuši gan latvieši (65%), gan cittautieši (59%), kuri gan daudz mazāk piekopj tādas tradīcijas kā Līgo dziesmu dziedāšanu un vainagu pīšanu.

Aldara Papardes indekss arī atklāj, ka tradīciju ievērošanā saglabājas atšķirības dalījumā pēc dzimuma. Vīrieši aktīvāk iecerējuši nodoties Jāņu alus baudīšanai (72%) un papardes zieda meklējumiem (27%), bet sievietes savā pārziņā ņēmušas vainagu pīšanu (64%).

Runājot par dzērienu izvēli, 78% aptaujāto vīriešu un 54% sieviešu alu min kā galveno vasaras saulgriežu dzērienu, turklāt vairumam līgotāju (63%) alus ir tāds pats Jāņu simbols kā siers vai ugunskurs. Otrs populārākais dzēriens Jāņos ir kvass (44%), aiz kura seko sula (26%) un ūdens (19%).

„Jāņi noteikti ir tie svētki, kas vieno Latvijas iedzīvotājus, jo tos svin faktiski visi. Gribētos gan, lai līgotāji dažādotu svinēšanas tradīcijas, jo daudzas no tām, piemēram, vārtīšanās rīta rasā un kaimiņu apdziedāšana, ir nepelnīti piemirstas,” atzīst Aldara komunikāciju direktore Laura Krastiņa.

Lielāka iespēja sastapt līgotājus ar vainagu galvā un dziedot skanīgas Līgo dziesmas ir laukos, kur Jāņu tradīcijas tiek ievērotas biežāk.

Aptauja ceturto gadu pēc kārtas tapusi sadarbībā ar Snapshots. Kopumā tika aptaujāti 820 respondenti.