Kur un kā sagaidīt Līgo nakti?

© f64

Šogad īpaši pasākumi Latvijas lielākajās pilsētās paredzēti gan 21. jūnijā, kad ar latviskām tradīcijām un rituāliem tiks svinēti Vasaras saulgrieži, gan 23.jūnijā, kad notiks Līgo svētku koncerti un balles.

Valmiera

21.jūnijā Valmiermuižas pils parkā notiks Jāņu ielīgošana „Saulgriezis 2014”.Tajā no 12.00 līdz 17.00 norisināsies tirdziņš "Ar Gardu Muti Valmiermuižā", kurā piedalīsies vairāk kā 50 vietējo mājražotāju. Darbosies arī Jāņu tradīciju skola un dažādas darbnīcas, būs iespēja piedalīties svētku rotaļās, atdzīvināt senču tradīcijas un rituālus kopā ar folkloras kopām "Mežābele" un "Putnis". Kopā ar Valmieras 4.skautu vienību varēs mācīties dziedāt Jāņu dziesmas, izzināt Jāņu zāles, pīt vainagus un kārtot Jāņu ugunskuru, bet mazākos Jāņu bērnus priecēs koka spēles un izjādes zirga vai ponija mugurā. Par godu svētkiem, Valmiermuižas parkā uzstāsies deju kolektīvi „Pastalnieki", "Solis", "Līksme", "Luste", "Sadancis”, "Tīne” un "Dzieti". Pēcpusdienā,plkst. 19.00, Valmiermuižas parku sāks pieskandināt koncerts etno skaņās - Liepājas post-folka grupa "Zari", Latgaļu folkmetāla grupa "Green Novice" un ritma apvienība "Pulsa efekts" ar perkusijām un uguns šovu. Turpinājumā uz lustīgiem deju soļiem aicinās Rīgas danču kluba kapella "Kefir", folka grupa "Māsas Dimantas" un postfolka grupa "Laiksne".

23.jūnija vakarā plkst. 22:00 Līgo nakts ballē Valmieras , muzicēs grupa "Džentlmeņu špagats" un DJ Edgars.

Sigulda

21.jūnijā 19.00 sāksies Vasaras saulgriežu svētki Turaidas Jāņkalnā. Tie piedāvā izdzīvot Jāņu tradīcijas no sieru siešanas, vainagu pīšanas un ugunskura aizdedzināšanas, līdz pat buramvārdu izteikšanai un maģisko spēku pievilināšanai. Saulgriežu sagaidīšana sāksies 19.00 un ilgs līdz pat 05.00 rītā, kad tiks pavadīta Jāņu uguns. Sagatavošanās svētkiem sāksies ar zāļu vakaru, siera siešanu, sētas un saimes aplīgošanu, vainagu vīšanu un citām aktivitātēm, turpināsies ar saules pavadīšanu Jāņa kalnā, kur tiks iedegts Saules un Pāra ugunskurs. Neiztikt arī bez rituāliem, rotaļām un sadziedāšanas. Pēc pusnakts sadziedāšanās un sadancošanās ar folkgrupu „Iļģi” un folkloras kopu „Dandari”, bet pie Saules ugunskura Jāņu dziesmas dziedās Vītolu saime. Saulei austot, ap 03.00 pa trejām takām gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgāšanās avotā un rīta rasā, Saules sagaidīšana ābeļu dārzā.

23.jūnijā Siguldas Svētku laukumā no plkst.17.00 norisināsies Jāņu ielīgošana un zāļu tirgus, bet plkst.20.00 norisināsies mūsdienu Tautas mūzikas pasākums „Jaunie Jāņi 2012”. Tajā piedalīsies grupa „Dzelzs Vilks”,,Kārlis Alviķis, videomākslinieks Pēteris Brīniņš, postfolkloras grupa „Miglas Asni”, Uldis Rudāks un Siguldas novada pašdarbības kolektīvi. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja redzēt Jāņu tradīcijas mūsdienīgā skatījumā.

Siguldas Livonijas ordeņa pilī no plkst.22.00 muzicēs folkloras kopa „Putni”, grupa „Bellacord” un DJ Jānis Līgotājs.

Madona

23.jūnijā Latvijas Radio 2 šogad Līgos Madonā. No plkst. 21.00 vakara koncertā speciāli šim notikumam komponēto dziesmu ciklu atskaņos Marts Kristiāns Kalniņš un ansamblis "Rakstu Raksti”. Koncerta otrajā daļā, lielajā tautas sadziedāšanā, uzstāsies Latvijas estrādes zieds - dziedās Ojārs Grinbergs, Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna un Imants Vanzovičs, kā arī jaunās paaudzes dziedātāji - Paula Dukure, Rūta Dūduma, Samanta Tīna Poljakova, Ginta Krievkalna, Juris Vizbulis, Ivo Grīsniņš Grīslis un citi. Ap pusnakti sāksies nakts balle, kurā par mūziku rūpēsies grupa „Vintāža” Miks Dukurs, grupa "Bruģis", Žoržs Siksna un Viktors Lapčenoks. Saullēktā būs iespēja piedalīties arī "Pliko skrējienā", bet Otrais Vislatvijas gadatirgus un „Siera un alus festivālu” piedāvās baudīt Jāņu labumus jau no plkst.10.00 Madonas Saieta laukumā visas dienas garumā.

Bauskā

21.jūnijā jau no plkst.11.00 Korfa dārzā uz ielīgošanu apmeklētājus aicinās pūtēju orķestris "Bauska", bet par seno latviešu svētku tradīciju un rituālu iedzīvināšanu rūpēsies folkloras kopa "Trejupe". Tāpat skatītāji varēs baudīt bērnu vokālā ansambļa "Sauleszaķi" un deju kopas "Līdumiņš" koncertu, bet svētku programmu vadīs atraktīvā bērnu pasākumu vadītāja Jogita Pūpola.

23.jūnijā plkst. 23.00 līgotāji būs gaidīti Bauskas Pilskalna estrādē, kur degs lielais Jāņu ugunskurs un zaļumballē latviešu estrādes populārākās dziesmas izpildīs grupa "Pārmaiņu vējš". Ieeja pasākumā bez maksas.

Saldus

23.jūnijā plkst. 20.00 Saldus Kalnsētas parka estrādē norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts, lielā tautas sadziedāšanās un nakts zaļumballe. Saldus Līgo svētku lielkoncerta atklāšana tiks uzticēta Nacionālā teātra dziedošajiem aktieriem Madarai Botmanei un Jurim Jopem, koncerta pirmajā daļā uz skatuves būs redzama arī leģendārās grupas „Menuets” un “Pērkons”. Savukārt otrajā daļā, kas sāksies plkst. 22:00 būs gaidāma lielā tautas sadziedāšanās ar Nacionālā teātra aktieriem Mariju Bērziņu, Indru Burkovsku, Ģirtu Liuziniku, Zani Dombrovsku un Saldus novada apvienoto kori Inta Teterovska vadībā.. Tiks izdziedātas skaistākās latviešu tautasdziesmas, ziņģes, kino, teātra un estrādes dziesmas, kuras pateicoties apvienotajam mūziķu sastāvam iegūs jaunu skanējumu. Pēc abām koncerta daļām plkst. 23.00 sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe, kas ilgs līdz rīta gaismai „Menueta” un „Pērkona” vadībā.

Rēzekne

23.jūnijā jau pusdienlaikā Festivāla parkā zaļajā tirdziņā pulcēsies pašmāju tirgotāji, kur varēs izgaršot un iegādāties Jāņu sieru un mājas alu. No plkst.14.00 visi tiks aicināti iesaistīties vairākās radošajās darbnīcās - mācīties pīt Jāņu vainagus un apgūt jaunas zināšanas par zāļu tējām, kopā ar saimniecēm katliņā uz ugunskura gatavot un siet Jāņu sieru, siet pirts slotas un turpat Rēzeknes upes krastā doties pērties pārvietojamā pirtiņā, kas darbosies līdz pat vēlai naktij.

Plkst.20.00 Rēzeknes Tautas teātris priecēs Līgo svētku dalībniekus ar Bronislava Vaļpītra izrādi "Patentēts inteligents" jeb "Kai Mikeļs precētīs gribēja" Māras Zaļaiskalns režijā. Uzreiz pēc izrādes sāksies sadziedāšanās kopā ar folkloras kopu "Rūta".

Jāņu ugunskurs Rēzeknē būs "ietērpts" vietējā mākslinieka Gundara Kozlovska ugunsskulptūrā "Latvju raksti". Līgonakts zaļumballē ar tautā iemīlētām un populārām dziesmām līgotājus priecēs Andris Baltacis un grupa "Baltie lāči".

Liepājā

Liepājā Jāņus svinēs nedēļas garumā. Lai labāk iepazītu saulgriežu tradīcijas, 18. jūnijā plkst. 16.00 Liepājas muzejā varēs pulcēties uz sarunu "Tautastērps vasaras saulgriežos”, kurā apmeklētājiiem būs iespēja uzzināt kā ar apģērbu veidot latvisko saulgriežu sajūtu un noslēpumus svētku cienasta gatavošanā. Īpašā Kultūras tramvajā folkloras kopa "Saknes” ar dziedātprieku un neizsīkstošu enerģiju priecēs pasažierus, tas apbrauks pilnu apli pa tramvaja līniju. 19.jūnijā plkst. 12.00 no pieturas TN “Kurzeme”. Radošās telpas "Ideju bode” pagalmā 19.jūnijā no plkst. 18.00 līdz 23.00 norisināsies līdz šim nebijis pasākums – stilizēta "Zaļumballe”, kurā muzicēs Gulbju dīķa džezbends un tiks spēlētas dejas 30.–50. gadu stilā. Rožu laukumā. 20., 21. un 22.jūnijā no plkst. 10.00 līdz 17.00 norisināsies tradicionālais Vasaras saulgriežu tirdziņš, kurā būs iespēja iegādāties mājražotāju izstrādājumus, košus un interesantus amatnieku darinājumus, rotājumus, suvenīrus un praktiskas lietas no koka, kalumiem, dzijas, zīda, keramikas un dzintara. 21.jūnijā ielīgošanas pasākumi notiks arī visā novadā.

23.jūnijā plkst. 21.00 sāksies izrāde "Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, ko pēc Māras Svīres stāsta un režisora Jāņa Streiča Rīgas kinostudijā uzņemtā latviešu mākslas filmas motīviem iestudējis Liepājas Metalurgu Tautas teātris. Plkst.22.21 notiks Jāņuguns iedegšanas rituāls, bet no 23.00 līdz 04.00 Līgo nakts Balle kopā ar grupu "Lauku muzikanti”.

Ventspils

Piektdien, 20. jūnijā, plkst. 18.30 pirms koncerta pie teātra nama "Jūras vārti" durvīm notiks Ventspils folkloras kopu "Ventiņi", "Laipa" un Kuldīgas "Vārava" apdziedāšanās dziesmu kari, bet Zāļu sieva katram Saulgriežu svinētājam ierādīs prasmes trejdeviņu ziedu vainagu vīšanā, bet tos, kuru prasmes jau ir godājamas, aicina ierasties uz pasākumu ziedu vainagos. Nama saimnieki visus līgotājus sagaidīs ar Jāņu sieru un gardu Užavas alu. Plkst. 19.30 jauniešu folkloras kopa "Dārdi" visiem klātesošajiem atskaņos savu jaunāko tautas dziesmu programmu "Saules dziesmas", bet pēc koncerta visi klātesošie aicināti iegriezt saules ceļu jautros latvju dančos. Ap plkst. 22.00 no teātra nama „Jūras vārti”, folkloras kopu pavadīti, līgotāji dosies uz jūras krastu, lai ar dziesmām pavadītu sauli "sēžamies zelta laiviņā".

21.jūnijā, plkst. 13.00 Dzirnavu laukumā notiks jau par tradīciju kļuvušais Zāļu dienas pasākums, kurā Vasaras saulgriežu burvību dejas soļos izdancos deju grupa „Liedags” un vidējās paaudzes deju kolektīvs „Strautuguns”. Līgo dziesmas izdziedās folkloras kopas „Laipa” un „Rotaļnieks” no Ventspils un kapela „Strops” no Saldus.

23. jūnijā plkst. 20.00 Reiņa kalnā notiks Līgo vakaram veltītu uzvedumu „Lai sanākam kopā mēs līgot!”, kurā skanēs gan komponista Atvara Sirmā, gan tautas mūzika, Līgo dziesmas un ticējumi, kā arī tiks izspēlētas dažādas ainas no Rūdolfa Blaumaņa lugas „Skroderdienas Silmačos” No plkst. 22.00 būs iespēja izdejoties zaļumballē grupas „Deficīts” spēlētās mūzikas pavadībā.

Limbaži

23.jūnijā no plkst. 19.00 Limbažu brīvdabas estrādē koncertā «UgunsGrēks atkal līgo Limbažos» ikviens interesents varēs tikties ar Zentiņu, Jezupu, Gati, Induli, Gunāru, Sabīni, Fēliksu, Ievu, Lidiju, Danu, Jevgēniju un Zigi. Koncertā piedalīsies arī tautas deju kolektīvi, bet sadziedāšanos nodrošinās kori.

Dobele

22.jūnijs Dobeles Ķestermeža estrādē Jāņu ielīgošana. plkst. 19.00 amatierteātra "Smaids" izrāde "Kaimiņu būšana". Plkst.22.00 zaļumballe kopā ar grupu "Rock'n Berries".

23.jūnijā Dobeles Tirgus laukumā no plkst. 10.00 Līgo lustes, Līgo darbi, amatnieku tirdziņš un dzīvā mūzika - grupa "ALKO".

Daugavpils

19.jūnijā Dubrovina parkā plkst. 17.00 notiks svētku ielīgošana kopā ar Latviešu kultūras centra folkloras kopu “Svātra”. Koncertā peidalīsies “Ppio Daugava” un bērnu deju kolektīvs “Pienupīte”, gaidāma arī parka ozolu rotāšana, Jāņu vainagu vīšāna, siera, maizes un alus baudīšana.

21. jūnijā Līgo svētku burvīgumu koncertā „NO EZERA SAULE LĒCA” nodrošinās „Ginc un Es”, „Patrioti LG”, „Dricānu dominante”, TDA „Līksme”. Savukārt lustīgā Jāņu nakts zaļumballē līdz rīta gaismai svinētājus priecēs grupa „Migla”. Tiks iedegts vasaras saulgriežu ugunskurs, un ikkatrs varēs to vērot no putna lidojuma ar deltaplānu.

24.jūnijs Līgo nakts pasākumi visā Daugavpils novadā.