Slimnīcā nonākušā ar difteriju slimā bērna veselības stāvokli mediķi raksturo kā grūtu

© F64

Šonedēļ Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) nonācis ar difteriju slims trīs gadus vecs bērns, kura veselības stāvokli mediķi raksturo kā grūtu, aģentūrai LETA pastāstīja BKUS pārstāve Romēna Namniece.

Viņa informēja, ka šonedēļ BKUS tika nogādāts trīs gadus vecs bērns, kas bija smagi sasirdzis ar difteriju. Tā kā bērna vecāki neatbalsta potēšanos, bērns pret difteriju nebija vakcinēts.

Sākotnēji bērns tika ievietots intensīvās terapijas nodaļā, bet patlaban viņš ir pārvests uz infekcijas nodaļu, kur turpina ārstēties.

BKUS pārstāve norādīja, ka bērna stāvoklis ir stabils, tomēr joprojām saglabājas grūts. Tā kā ārsti neizslēdz vēlīnas difterijas komplikācijas, bērna ārstēšana turpināsies vismaz divas nedēļas.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija, šā gada pirmajos četros mēnešos reģistrēti trīs difterijas saslimšanas gadījumi, kas ir par vienu mazāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn, kad tika reģistrēti četri saslimšanas gadījumi.

Difterija ir ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība. Slimības pazīmes ir vispārējs nespēks, svīšana, nogurums, temperatūras paaugstināšanās, kakla sāpes, rīkles apsārtums, tūska, rīšanas grūtības, klepus, balss aizsmakums un apgrūtināta elpošana, kā arī iespējamas galvassāpes un apetītes zudums, aplikumi uz mandelēm, kurus grūti noņemt, un tūska.

Vienlaikus ar minētajām saslimšanas pazīmēm difterijas toksīni izplatās visā organismā. Tie iedarbojas uz sirds muskuli, radot muskuļu iekaisumu jeb miokardītu, skar nervu sistēmu, bojājot nervu šķiedras, kā arī rada nieru, aknu un virsnieru audu bojāeju. Ja cilvēks savlaicīgi negriežas pēc medicīniskās palīdzības vai ārstēšana tiek uzsākta pārāk vēlu, difterija rada nopietnas veselības problēmas, invaliditāti, bet smagākos gadījumos var beigties ar nāvi.

Slimības inkubācijas periods ir no divām līdz piecām dienām, bet dažos gadījumos var būt pat līdz desmit dienām. Difterijas infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet ir tās baktērijas nēsātājs.

No saslimšanas ar difteriju pasargā tikai savlaicīga vakcinācija pret to un regulāra revakcinācija. Latvijā vakcinēšanās pret difteriju ir bezmaksas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.