Saeima akceptē ideju ar PVN neaplikt arī asins plazmas un asins šūnu piegādes

© F64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas nosaka, ka ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) netiks apliktas cilvēka orgānu, mātes piena un cilvēka asiņu, tostarp asins plazmas un asins šūnu, piegādes.

Līdz šim likums paredzēja, ka ar PVN neapliek cilvēka orgānu, mātes piena un cilvēka asiņu piegādes. Eiropas Komisijas direktīva nosaka, ka asiņu piegāde ietver arī nedalītu asiņu komponentu - asins plazmas un cilvēku asins šūnu - piegādi. Šajā gadījumā asiņu piegāde neietver tādu no cilvēku asinīm iegūtu produktu piegādi, kas ir iegūti, sajaucot dažādus asins komponentus, vai tādu asiņu komponentu piegādi, kas sajaukti ar citu vielu vai sintētisku produktu kā plazmas produktu, kurš iegūts no cilvēku asins plazmas, piemēram, albumīns un imūnglobulīns.

Tāpat likums pilnveido PVN likuma regulējumu, nosakot atvieglotus nosacījumus personas, kurai pasludināts maksātnespējas process, reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā.

PVN likumā arī precizēts regulējums attiecībā uz elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegto pakalpojumu, ja tos sniedz personai, kura nav PVN maksātājs, sniegšanas vietu, kā arī īpašo režīmu piemērošanu elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegtajiem pakalpojumiem, ja tos sniedz personai, kura nav PVN maksātājs.

Likumā tiek noteikts, ka elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegto pakalpojumu sniegšanas vieta ir iekšzemē, ja šos pakalpojumus izmanto iekšzemē, kaut arī saskaņā ar PVN likuma prasībām šo pakalpojumu sniegšanas vieta ir ārpus Eiropas Savienības, un otrādi - minēto pakalpojumu sniegšanas vieta ir ārpus Eiropas Savienības, ja tos izmanto ārpus Eiropas Savienības, kaut arī saskaņā ar PVN likuma prasībām šo pakalpojumu sniegšanas vieta ir iekšzeme.

Likuma ieviešana kopumā pozitīvi ietekmēs uzņēmējdarbības vidi, jo dos PVN maksātājiem papildu iespējas efektīvāk veikt uzņēmējdarbību, samazinot administratīvo slogu, norāda Finanšu ministrija (FM).

Saskaņā ar īpašajiem režīmiem elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegtajiem pakalpojumiem, ja tos sniedz personai, kura nav PVN maksātājs, šo pakalpojumu sniedzējiem nav jāreģistrējas katrā šo pakalpojumu patēriņa dalībvalstī. Atbilstoši minētajiem īpašajiem režīmiem elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegto pakalpojumu sniedzēji, lai iesniegtu PVN deklarāciju par elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegtajiem pakalpojumiem un nokārtotu PVN saistības, var reģistrēties tikai vienā dalībvalstī, ievērojot šiem režīmiem paredzētos nosacījumus.

Ar likuma izmaiņām tiek samazināts administratīvais slogs juridiskām personām, kurām pasludināts maksātnespējas process, atkārtotai reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā. Tāpat noteikts, ka maksātnespējas procesa administrators ir atbildīgs par tādu reģistrētā PVN maksātāja (juridiskās personas) PVN deklarāciju iesniegšanu, kuras bija jāiesniedz par taksācijas periodiem līdz maksātnespējas procesa pasludināšanai, tādā informācijas apmērā, kas ir maksātnespējas procesa administratora rīcībā. Šīs PVN deklarācijas ir jāiesniedz ne vēlāk kā 45 dienu laikā pēc dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par maksātnespējas procesa pasludināšanu.

Grozījumi PVN likumā stāsies spēkā 2014.gada 1.oktobrī.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais