Traģēdijas uz ūdens: noslīkst, lauž mugurkaulu, koma

© f64

Pēdējā nedēļā turpat katru dienu Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestam ir izsaukumi pie smagi cietušiem pacientiem, kuru atpūta pie ūdens ir beigusies traģiski. vakar divi vīrieši noslīkuši, bet brīvdienās vairāki guvuši smagas mugurkaula traumas.

Pirmdien Latvijā noslīkuši divi cilvēki. Rīgā, Vecāķu pludmalē, noslīcis 60 gadus vecs vīrietis. Viņš bijis alkohola reibumā. Savukārt Rēzeknes novadā, peldoties dīķī, noslīcis 49 gadus vecs vīrietis. Netālu no negadījuma vietas atradies kaimiņš, kurš pamanījis, ka vīrietis sāk slīkt, tomēr nav spējis palīdzēt, stāsta NMP dienestā.

Sestdien Latgalē kāds 58 gadus vecs vīrietis ielecis ūdenī un vairs neizpeldēja, ātrās palīdzības mediķi varēja tikai konstatēt nāvi. Sestdien Pierīgā 40 gadus vecs vīrietis alkohola reibumā peldējās dīķī un vienā brīdī neizpeldēja virs ūdens. Kad viņu no ūdens izvilka, vīrietis bija ļoti smagā stāvoklī, komā, viņu pēc stāvokļa stabilizēšanas nogādāja slimnīcā.

Svētdien Kurzemē25 gadus vecs vīrietis lecis ar galvu ūdenī un ietriecies peldvietas pamatnē, gūstot smagas mugurkaula traumas. NMP dienesta pārstāve Ilze Bukša nra.lv stāsta, ka vīrietis arī bija pamatīgi sarijies ūdeni, taču draugi paspējuši viņu izvilkt un izsaukuši ātro palīdzību. Vīrietis ir dzīvs, taču traumas - ļoti smagas.

Tāpat svētdien arī Kurzemē 27 gadus vecs vīrietis, peldoties dīķī, lecis uz galvas ūdenī un arī guvis mugurkaula traumu, taču tā, visticamāk, neatstās smagas sekas uz turpmāko veselību.

Vēl pirms dažām dienām Vidzemē arī gados jauns vīrietis (24 gadi) leca ūdenī un guva kakla skriemeļu traumu.

NMP dienests norāda, ka praktiski katru dienu ir izsaukums pie pacientiem, kuri guvuši smagas traumas peldoties, pārgalvīga uzvedība, lecot ūdenī, īpaši raksturīga 20 - 30 gadus veciem vīriešiem. NMP dienests aicina nelēkt uz galvas ūdenī, pat ne pazīstamās ūdenstilpnēs, jo visi, kuri guvuši traumas, regulāri peldējušies šajās vietās. NMP dienests arī iesaka nepeldēties vienam, nedarīt to reibumā un laikus izsaukt palīdzību nelaimes gadījumā.

 

Svarīgākais