Latvieši negrib daudzbērnu ģimeni; bēbīšu bumu "labākos laikos" nesagaidīsim

© f64

Pat pie visiem nepieciešamajiem materiālajiem apstākļiem 46% iedzīvotāju nevēlētos vairāk nekā divus bērnus, liecina konservatīvu ideju institūta "Populares Latvija" un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veiktā pētījuma "Ģimene: ideāls un realitāte" rezultāti.

Trīs bērnus šādos apstākļos vēlētos 33% iedzīvotāju, bet četrus vai vairāk bērnus - 10%. Savukārt 8% izšķirtos tikai par vienu bērnu, bet 2% - nevēlētos nevienu. Sievietes biežāk norādījušas, ka vēlētos vienu vai trīs bērnus, bet vīrieši atzinuši, ka viņu vēlamais bērnu skaits ir divi.

"Vidējais rādītājs par vēlamo bērnu skaitu arī labvēlīgos materiālos apstākļos ir tikai 2,514, kas ir pretrunā ar sapņiem par demogrāfisko uzplaukumu, tiklīdz iestāsies labāki laiki," norāda pētnieki.

Iedzīvotāju ieskatā optimāls bērnu skaits pašreizējā Latvijas situācijā ir vidēji 2,13 bērni, atklāj pētījums. Kopumā 47% iedzīvotāji norādījuši, ka šī brīža situācijā varētu atļauties divus bērnus, 28% - trīs bērnus, bet 4% - četrus vai vairāk. Savukārt 4% pauduši viedokli, ka bērni nebūtu vēlami.

Pozitīvi, ka 2014.gadā iedzīvotāji biežāk nekā iepriekšējo gadu aptaujās norādījuši, ka būtu vēlami divi vai trīs bērni. Šogad ir novērojams lielākais vidējais vēlamo bērnu skaits kopš 2008.gada. Proti, ja 2014.gadā vidējais bērnu skaits, ko iedzīvotāji uzskatīja par optimālu valsts faktiskajā situācijā ir 2,13 bērni, tad 2008.gadā tie bija 2,07, bet 2010.gadā - 1,69 un 2012.gadā - 2,10 bērni.

Jāpiebilst, ka 54% iedzīvotāju intervijās pauduši nostāju, ka, lai pāri uzskatītu par ģimeni, bērni nemaz nav nepieciešami.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais