Politiķi par pensijām: citas izejas nebija

Šodien Satversmes tiesa pasludina spriedumu pensiju samazināšanas lietā. Tā ir ieguvusi tik plašu sabiedrības rezonansi kā neviena cita Satversmes tiesas pēdējos gados skatītā lieta.

Valdību veidojošie politiskie spēki norāda uz šīs vasaras situāciju, kurā neesot bijis citu iespēju, kā glābt budžetu, – tikai pensiju samazināšana. "Jau Godmaņa valdība zināja, ka nevarēs izvairīties no tik smaga lēmuma pieņemšanas," norāda partijas Jaunais laiks valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Viņa uzsver, ka pensiju samazināšana bija smags, bet tā brīža vienīgais risinājums.

Savukārt labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) Neatkarīgajai atzīst, ka prognozes par situāciju budžetā vēl pavasarī nebija tik sliktas, savukārt vasarā – jau pietiekami dramatiskas, lai izšķirtos par pensiju samazināšanu. "Tas bija jādara ātri, jo mēs nedabūtu aizdevuma naudu," saka ministrs. Arī S. Āboltiņa norāda, ka pensiju samazināšana bijusi viena no Starptautiskā valūtas fonda stingrākajām rekomendācijām starptautiskā aizdevuma saņemšanai.

U. Augulis skaidro, ka tika apsvērta iespēja pensijas samazināt atkarībā no to apmēra – lielākās vairāk, mazākās mazāk, taču tā nevarēja iegūt vajadzīgo fiskālo efektu. Mazo pensiju saņēmēju skaits salīdzinājumā ar lielajām pensijām ir ievērojami lielāks, tāpēc deva tos ciparus, kuri tobrīd valdībai bija vajadzīgi.

Svarīgākais