Mainot elektrostaciju tarifu noteikšanas kārtību, pieaugs rēķini par elektrību

Valdība paredzējusi mainīt tarifu noteikšanas kārtību elektrostacijām ar jaudu virs četriem megavatiem (MW), paredz valdības 22.decembra sēdei iesniegtie grozījumi noteikumos par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā.

Paredzēts, ka tarifi tiks noteikti pēc formulas, kurā būs iekļauti divi mainīgie elementi - maksa par dabasgāzi un maksa par oglekļa dioksīda (CO2) emisijas kvotām.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), kas līdz šim noteica lielo elektrostaciju tarifus, norāda, ka Ekonomikas ministrijas piedāvātās formulas ieviešana koģenerācijas stacijām ar jaudu virs četriem MW palielinās elektroenerģijas obligātā iepirkuma izmaksas un lietotāju maksājumu par elektroenerģiju.

Savukārt noteikumu sagatavotāji skaidro, ka jaunās kārtības ietekme uz elektroenerģijas gala tarifu 2014.gadā nepārsniegs 2% un būs tieši atkarīga no elektroenerģijas cenas brīvajā tirgū Baltijā.

Dokumenta anotācijā teikts, ka, pieņemot noteikumu grozījumus tuvāko piecu gadu laikā, ir sagaidāmas investīcijas lielajās koģenerācijas elektrostacijās 293 miljonu latu vērtībā, no kurām aptuveni 32% līdz 35% būs celtniecības un inženiertehniskie darbi, kurus veiks vietējie uzņēmēji.

Tāpat tiek norādīts, ka grozījumi nepieciešami, lai mazinātu finanšu riskus un veicinātu investīciju piesaisti koģenerācijas elektrostacijām ar jaudu virs četriem MW.

Līdz šim šāda aprēķina formula tika piemērota koģenerācijas elektrostacijām ar jaudu līdz četriem MW, bet lielajām elektrostacijām tarifus noteica SPRK.

Grozījumu izstrādē konsultācijas notikušas tikai ar AS "Latvenergo", kuru ieteikumi ir iestrādāti arī noteikumos.

Svarīgākais