Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Reorganizācijas dēļ pamest dienestu varētu pamest vēl 200 karavīru

Līdz šā gada 1.decembrim dienestu bruņotajos spēkos ir pametuši jau 453 karavīri, taču armijas reorganizācijas dēļ vēl aptuveni 200 cilvēku varētu izvēlēties aiziet no dienesta, intervijā žurnālistiem atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs.

Maklakovs pastāstīja, ka tie aptuveni 200 karavīri, kuri varētu pamest dienestu, pārsvarā ir sasnieguši pensijas vecumu. Viņiem tiks piedāvāti dienesta pakāpei zemāki amati. Strukturālās izmaiņas paredz, ka tiek ieviesti limiti konkrētām pakāpēm. Armijas personāldaļas darbinieki jau veikuši pārrunas ar šiem cilvēkiem, un, visticamāk, aptuveni 200 izvēlēsies aiziet no dienesta. "Skaitlis ir iespaidīgs," atzina Maklakovs.

No 453 karavīriem, kuri jau pametuši dienestu, 130 atvaļinājušies, pusēm vienojoties. 74 karavīri atvaļināti, jo viņiem bija beidzies dienesta līgumā noteiktais termiņš, 69 karavīri atvaļināti reorganizācijas dēļ, bet 44 - veselības stāvokļa dēļ.

No dienesta atvaļināto karavīru skaits ir gana iespaidīgs, tādēļ NBS pieņemts lēmums atsākt jauno karavīru rekrutēšanu. Novembra beigās uzņemts viens kurss - 45 jaunkareivji, kuri jau uzsākuši pirmo apmācību posmu Alūksnē. Nākamā gada janvārī plānots uzņemt vēl vienu kursu 45 jaunkareivju sastāvā. Samazinot augstākā līmeņa amatus, turpmāk NBS vairāk pievērsīs uzmanību zemāka līmeņa karavīriem.

No aptuveni 200 jauniešiem, kas vēlējās dienēt, tikai 25% ir bijis atbilstošs veselības stāvoklis. Maklakovs norāda, ka šis rādītājs varbūt liks sabiedrībā sākt domāt par to, kāda ir jauniešu veselība un fiziskā sagatavotība.

Maklakovs pieļauj, ka NBS varētu arī pārskatīt tos dienestā uzņemšanas kritērijus, kas attiecas uz fizisko sagatavotību, pagarinot apmācības ilgumu. Tas gan neattiecas uz jauniešu veselības stāvokli. Veselību armija atjaunot nesola, bet fizisko sagatavotību ar regulārām nodarbībām tomēr varot uzlabot. "Laiks visiem sākt domāt par jauniešu veselības stāvokli," uzsvēra armijas komandieris.

Runājot par nākamo gadu, Maklakovs pieļāva, ka "gads būs pasmags". Ja piepildīsies publiskajā telpā izskanējušās prognozes par budžeta caurskatīšanu, "būs nepieciešams operatīvi reaģēt, tādēļ karavīriem un virsniekiem būs jāveic papildus darbi", sacīja armijas komandieris.

Maklakovs atzīmēja, ka nesaskata iespēju samazināt karavīru atalgojumu vai sociālās garantijas. Viņaprāt spekulācijas ap iespējamiem algu samazinājumiem mazina karavīru motivāciju dienestam, padara dienestu daudz nervozāku.

Maklakovs pastāstīja, ka nākamgad Nacionālajā aizsardzības akadēmijā netiks uzņemti jauni kadeti, un tas būs laiks, kad NBS rindas nepapildinās jauni leitnanti.