Afganistānā dienošie Latvijas karavīri tikuši pie divām jaunām bruņu mašīnām

Afganistānā, Meimenā, dienošie Latvijas karavīri tikuši pie divām jaunām bruņu mašīnām "Iveco", ko piešķīruši Norvēģijas kolēģi.

Latvijas kontingenta karavīri Meimenā dien Norvēģijas vadītās Provinču atjaunošanas vienības (PRT) sastāvā un pilda apsardzes pienākumus.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs stāsta, ka viņam nākamā gada februārī plānota oficiālā vizīte uz Norvēģiju, taču arī patlaban notiek divpusējas sarunas par turpmākiem uzdevumiem, kādi tiks veikti tieši Meimenā. Kad tiks izlemts par šiem turpmākajiem uzdevumiem, sagaidāmi arī lēmumi par vēl cita bruņojuma piešķiršanu mūsu karavīriem.

Ļoti svarīgs esot jautājums, kā apmācīt mūsu karavīrus, lai viņi prastu rīkoties ar šīm jaunajām automašīnām. Plānots, ka jau nākamgad Latvijas karavīri dosies uz Norvēģiju, kur kopā ar norvēģiem izies papildu apmācības.

"Ir indikācijas, ka varētu būt vēl cits aprīkojums," teica Maklakovs. Pagaidām gan neesot skaidrs, kā tiks sadalīti atbildības rajoni tieši Maimenā. Tad, kad tas tiks izlemts, būs arī skaidrība par jaunu aprīkojumu. Visi šie jautājumi gan būs saistīti tikai ar nākamo rotāciju, kas notiks nākamā gada vidū.

LETA jau ziņoja, ka Maklakovs šoruden atradās vairāku dienu vizītē Afganistānā, kur gaidāmās izmaiņas pārrunājis ar Norvēģijas aizsardzības ministri Annu Grēti Stromu un Norvēģijas vadītās Provinču atjaunošanas vienības (PRT) komandieri pulkvežleitnantu Ivaru Omstedu. Vizītes laikā Maklakovs arī tikās ar vairākām NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) amatpersonām, kā arī Latvijas kontingenta karavīriem.

Tiekoties ar ISAF spēku komandieri ģenerāli Stenliju Makkristalu, reģionālās pavēlniecības "Ziemeļi" komandieri brigādes ģenerāli Jorgenu Setreru un Omstedu, NBS komandieris pārrunāja gan pašreizējo situāciju Afganistānā, gan iespējamo Latvijas kontingenta uzdevumu maiņu pēc 2011.gada.

Pēc kārtējās rotācijas, kas noslēgsies nākamā gada janvāra sākumā, Afganistānā dienesta pienākumus Kabulā, Mazarišarīfā un Meimenā un valsts austrumu provincēs pildīs vairāk nekā 170 Latvijas karavīru.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.